GHB-larm i Skellefteå

En gripen för grovt narkotikabrott - polisen har beslagtagit en liter GHB

NYHETER

En man i 50-årsåldern från Skellefteå har dött och ytterligare sex vårdas på intensivvårdsavdelning efter att ha tagit den livsfarliga drogen GHB.

En person är allvarligt förgiftad.

Polisen i Skellefteå gick på lördagseftermiddagen ut med en varning om drogen som kan leda till akut andningsförlamning.

En misstänkt, en man i 30-årsåldern från västkusten, har gripits för försäljning av drogen. Misstanken är grovt narkotikabrott, vållande till annans död och vållande till kroppsskada eller sjukdom.

– I den händelse att det handlar om den närbesläktade drogen GBL - som inte är narkotikaklassad - så får vi rubricera om brottet, säger Bo Sandström, inre befäl på Skellefteåpolisen, till aftonbladet.se.

Allvarligt

Polisen ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det här är en livsfarlig drog som är särskilt dödlig när man blandmissbrukar.

Den döde och de personer som nu vårdas för GHB-förgiftning är från 20 år och uppåt. Sandström beskriver dem som kända missbrukare.

Den gripne mannen har enligt obekräftade uppgifter kommit med tåg till Skellefteå i dag mitt på dagen. Han har därefter sökt upp missbrukarna för att sälja drogen.

– Han har såvitt vi vet ingen anknytning till orten utan uppges ha kommit hit för att arbeta med något byggprojekt, säger Bo Sandström.

Mannen har inledningsvis inte gjort några medgivanden.

Polisen har i samband med att de grep den misstänkte beslagtagit en liter av en vätska som misstänks vara GHB.

En svårt skadad

– Av de sex som nu vårdas för förgiftning är en svårt skadad, medan två endast tagit en mindre mängd. Vi vet inte hur många det är som har tagit drogen, men har man det bör man uppsöka läkarhjälp, säger Bo Sandström.

Tidigare dödsfall med GHB har berott på överdoser eller på att preparatet tagits ihop med andra dämpande medel eller med alkohol.

Robert Triches