Persson: Folkpartiet blir valets förlorare

”De har inte bara förlorat sin moral”

NYHETER

Göteborg/Stockholm

Efter sitt sista tal i årets valrörelse pekade statsminister Göran Persson ut folkpartiet som valets förlorare.

- De har inte bara förlorat sin moral. De kommer också att förlora sina väljare, sade Persson.

Några tusen personer hade samlats för att höra den socialdemokratiske partiledarens traditionsenliga tal på Götaplatsen dagen före valet. Göran Persson beskrev mötet som det bästa han haft i Göteborg.

Samtidigt förutspådde Persson, precis som han gjort i samband med valmötet vid Åhléns i Stockholm tidigare på lördagen, att kampen mellan de två blocken kommer att bli mycket jämn.

- Det blir målfotot som avgör, sade Persson i Stockholm.

- Det handlar bara om att få till stånd en bra mobilisering nu. Våra väljare måste gå och rösta. Gör de det, kommer vi att klara valet.

Persson gav också beröm till vänsterpartiet och miljöpartiet, som han tycker har gjort en bra spurt i valrörelsen.

Det märks även när Persson pratar med sina statyer på Sagerskas gård, noterade han skämtsamt.

- Det är en av dem som håller på att svänga. Det är en av de små kaninerna som ser ut att växa rätt kraftigt. Det är en miljöpartist, sade Persson.

I sina avslutande valtal varnade statsministern för borgerligt systemskifte, för attacker mot arbetslösa och framhöll vikten av att gå och rösta. Dessutom talade han om de äldres situation, om tandvårdsreform och solidaritet. Allt välkända argument, avsedda att mobilisera.

Bland åhörarna på Götaplatsen fanns Göran Johansson, ledare för socialdemokraterna i Göteborg. Han har ibland varit kritisk mot Persson, med applåderade flera gånger lördagens tal.

Vid en pressträff efter mötet ombads Göran Persson gissa hur valet kommer att gå.

- Moderaterna gör ett bättre val än förra gången, och det går ut över folkpartiet, som är förlorare i alla avseenden. Kristdemokraterna gör ett sämre val än förra gången. Centern ligger på ungefär samma resultat. Vänsterpartiet är underskattade i mätningarna, de gör också om förra valets resultat. Miljöpartiet gör ett bättre val än förra gången, sade Persson.

- Vi själva får mellan 37 och 40 procent, tror jag. De borgerliga har varit fullt mobiliserade i två års tid, medan vi kommit starkt på slutet, sade Persson.

Maria Davidsson/TT Micke Larsson/TT