Reinfeldt: Det är fortfarande jämnt

”Jag kampanjar till vallokalerna stänger”

NYHETER

Västerås/Örebro

Med tre positiva, pinfärska opinionsmätningar och solen i ryggen reste moderatledaren och den kanske blivande statsministern Fredrik Reinfeldt ut på den sista valturnén tidigt på lördagsmorgonen.

Men Reinfeldt tog inte ut någon seger i förskott.

Vid den första anhalten, Västerås, fattas 300 röster för att byta majoritet i kommunhuset och ungefär lika många till för att få ytterligare ett riksdagsmandat.

- Min inställning är att det är jämnt fortfarande. Jag kommer att fortsätta att kampanja ända fram till klockan åtta i morgon kväll, när vallokalerna stänger, säger Fredrik Reinfedlt till TT.

- Att det är så jämt i både riksdagsvalet och lokalvalen visar hur viktigt det är att fortsätta resa in i det sista för att möta väljarna och sporra de lokala valarbetarna till en sista kraftansträngning, fortsätter han.

På Sigmatorget i Västerås myser valarbetarna i kapp med sin partiledare som upprepar alliansens budskap om jobben, skolan, vården, brottsligheten och alliansens möjlighet att erövra regeringsmakten. Ett par hundra åhörare tycks gilla budskapet.

- Nu tar vi det här. Det är mer folk här i dag än när Göran Person besökte stan, säger Staffan Anger, som själv kandiderar både till riksdagen och Västerås fullmäktige.

Också Örebro, Karlstad och Stockholm ska besökas under dagen, möten hållas, händer tryckas och autografer skrivas. Hur många orter Reinfeldt besökt under kampanjen vet han inte.

- Men vi räknade nyligen ut att jag pratat med 6 000 personer. Det är att visa väljarna respekt att komma ut till dem. Inte minst i tider när så mycket sker i tv och andra medier, säger Fredrik Reinfeldt.

En halv miljon väljare har inte bestämt sig dagen före valet.

- Tidigare har vi gått ned i tempo just när väljarna ska bestämma sig. Nu vill vi vara vid deras sida och ge svar hela vägen, säger Reinfeldt.

Besökarna på hem- och villamässan i Örebro fick med sig en uppmaning hem:

- Tro inte på opinionsmätningarna. Övertyga grannar och vänner om att gå och rösta.

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM