Silbersky pläderar inför öppna dörrar

Hagamannen bestrider ökat skadestånd till offren

NYHETER

UMEÅ

Hagamannens försvarare Leif Silbersky kommer att hålla sin slutplädering i hovrätten inför öppna dörrar.

– Jag är väl medveten om att målsägarnas identitet ska skyddas och det kommer jag att göra, sade han efter lördagens förhandlingar.

Tredje dagen i hovrätten behandlade serievåldtäktsmannen Niklas Lindgrens sista överfall. Bakom stängda dörrar fick offer och förövare på lördagen ge sin version av vad som hände vid Tegsbrons södra fäste någon gång före klockan två på natten den 10 december 2005.

När kvinnan vaknade upp såg hon stjärnhimlen och trodde att hon var död.

Så beskrev Hagamannens sista offer i tingsrätten känslan efter att ha kämpat för sitt liv vid strandkanten av Umeälven.

Nu satt hon än en gång öga mot öga med Niklas Lindgren.

Den 51-åriga kvinnan hade varit på en restaurang i centrala Umeå och var gående på väg hem till sin lägenhet när hon attackerades.

I tingsrätten berättade hon hur hon fick syn på en man som raglade fram på E4 framför henne. Men när hon kom närmare blev stegen plötsligt snabba och fasta. Han styrde rakt mot henne och kastade sig över henne på trottoaren bredvid den trafikerade Europavägen.

Sedan följde en strid på liv och död.

Bad för sitt liv

När polisen kom till den blodiga brottsplatsen vid Tegsbron hittade de kvinnans ena öra liggande på marken. Det hade våldtäktsmannen bitit av under slagsmålet.

I tingsrätten berättade kvinnan hur hon bett för sitt liv men upprepade gånger fått beskedet att hon först skulle knullas. Sedan skulle hon dö.

Efter våldtäkten hade Lindgren också släpat henne ut på isen, mot den öppna älvfåran. Där blev han upptäckt av en kvinna uppe på bron och flydde.

Tingsrätten ansåg i sin dom att Niklas Lindgren gjort sig skyldig till grov våldtäkt och försök till mord.

Försvararen Leif Silbersky hävdar att hans klient inte haft för avsikt att ta hennes liv och därför endast ska dömas för våldtäkt.

Enligt kvinnan uttalade Niklas Lindgren flera gånger under övergreppet att han tänkte döda henne.

TT: Hur vill du kommentera det?

– Vi är mitt inne i processen nu, så jag vill inte göra någon tolkning av det. Det kommer jag att kommentera under pläderingen i morgon, sade Leif Silbersky under en paus i lördagens hovrättsförhandlingar.

Kräver större skadestånd

Niklas Lindgren och hans försvarare bestrider den ökning av skadeståndet med sammanlagt 60000 kronor till 280000 kronor som hans offer begärt. Om hovrätten friar Lindgren från mordförsök yrkar de också på att skadeståndet för den delen av åtalet stryks.

Hovrätten fick under dagen även lyssna till en bandupptagning från det första förhör som hölls med den kvinna som attackerades på Brånvägen i november 1999. I tingsrätten användes enbart en utskrift från detta förhör.

– Enligt min uppfattning får man en bättre bild av förhöret på detta sätt, sade målsägarbiträdet Lena Isaksson.

Åklagaren Annika Öster anser att det i detta fall handlade om en våldtäkt medan tingsrätten rubricerade gärningen som försök till våldtäkt.

Söndagen, då Silbersky håller sin plädering, är sista rättegångsdagen i hovrättsförhandlingarna mot Hagamannen.

Thomas Eriksson/TT , Anders Edholm/TT