Påven kryper till korset

NYHETER

Påven Benedictus bad på lördagen via ombud om ursäkt för att hans uttalanden om profeten Muhammed sårat troende muslimer. Det verkar dock inte stoppa kritiken. En personlig ursäkt efterlystes av egyptiska Muslimska brödraskapet.

Foto: AP
Ber om ursäkt Påven Benedictus tvingades i dag be om ursäkt för att ha sårat troende muslimer.

"Den Helige Fadern är mycket ledsen för att ett par passager i hans tal kan ha låtit förolämpande för troende muslimer", hette det i ett uttalande från påven Benedictus XVI, som framfördes skriftligt av kardinal Tarcisio Bertone i Vatikanen. Påven uttryckte sin respekt för den islamiska tron, och sin förhoppning att muslimer ska ha förstått "den sanna innebörden" i hans tal.

Uttalandet kom på lördagen, samtidigt som kritiken mot att påven i tisdags kopplat ihop islam med våld, växte.

Frågan är om det räcker - ursäkten framfördes inte personligen, utan via ombud.

Molotovcocktails

Påvens uttalande har jämförts med de danska Muhammedkarikatyrerna, men även om vreden är stor på sina håll i den muslimska världen, har de våldsamma protesterna varit relativt få. På Västbanken öppnade ett par palestinska män eld inne i en katolsk kyrka i staden Nablus. Bara ett par timmar tidigare hade molotovcocktails kastats mot två andra kyrkor, en anglikansk och en ortodox, och i fredags attackerades även en kyrka i Gaza. Natten till lördagen attackerades dörren till en kyrka i Basra i södra Irak.

Ingen har dock dödats eller skadats i aktionerna, men påvens uttalande har knappast skapad ökad global medkänsla.

Religiösa och politiska ledare i bland annat Egypten, Iran, Irak, Afghanistan, Saudiarabien och Malaysia har riktat skarp kritik mot Vatikanen, och i Indien har även hinduer protesterat.

Kristen kritik

Påvekritiken kommer även från kristet håll i Egypten är den koptiska kyrkan besk i sina kommentarer. Biskop Murqos, talesman för koptiska kyrkans ledare Shenuda III, tar kategoriskt avstånd från Benedictus uttalanden.

- Vi måste respektera fromma muslimer och deras profet såsom vi respekterar Jesu Kristi anhängare, säger han enligt lördagens utgåva av oppositionstidningen al-Wafd.

I Irak befarar myndigheterna hämndaktioner mot den kristna minoriteten.

- Vi ber alla som älskar Guds profet att inte genomföra några aktioner mot våra kristna bröder, sade regeringstalesmannen Ali al-Dabbagh i statlig irakisk tv.

På lördagen höjdes också röster till påvens försvar: i den katolska tidningen Avvenire argumenterade jesuitprästen Samir Khalil Samir för att medierna missförstått påven. I själva verket, hävdar jesuiten, gick Benedictus till storms mot västvärlden för att ha avvikit från "det gudomliga förnuftet".

TT-Reuters