Persson: ”En av de starkaste”

NYHETER

”Sten Andersson var en av det socialdemokratiska partiets starkaste politiska profiler under de senaste 50 åren”, skriver statsminister Göran Persson i ett uttalande efter Sten Anderssons död.

Persson fortsätter: ”Först som kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun, sedan som partisekreterare i två decennier, i början av 1980-talet socialminister och slutligen utrikesminister. Han var djupt förankrad i och förtrogen med hela arbetarrörelsen. Han var engagerad debattör, full av glädje och humor, en fantastisk organisatör och internationalist. Från Enskede, som var hans hembygd, såg han inte bara Stockholm, inte bara Sverige, utan hela världen.

Det har varit en glädje att få samarbeta med Sten Andersson.”

Eliasson: Passionen för politik

– Sten Andersson stod för passionen för politik, medkänsla med de utsatta, respekten för mänskliga värden och respektlösheten för konventioner och falsk auktoritet.

– Jag lärde mig mycket av Sten – och hade mycket roligt under tiden, säger utrikesminister Jan Eliasson i ett uttalande till TT.

Ulvskog: Klok, rolig, djupt ideologisk

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog beskriver sin företrädare som ”klok, rolig och samtidigt djupt ideologisk”.

”Den förste jag ringde som ny partisekreterare för två år sedan var Sten Andersson. Det var så självklart. Han var på något sätt den evige partisekreteraren, en förebild för så många av oss andra. Jag kommer att sakna honom”, säger Ulvskog i ett skriftligt uttalande.

Carlsson: Spred glädje och entusiasm

Förre statsministern Ingvar Carlsson minns Sten Andersson med värme.

– Han spred glädje och entusiasm och skapade engagemang för politiken på ett enastående sätt. Han hade humor och såg glädje i politiken, även i motgångar. Han skapade en stämning som vi alla hade nytta av, säger Ingvar Carlsson.

Som partisekreterare utvecklade och moderniserade Sten Andersson det socialdemokratiska partiet. I utrikespolitiken engagerade han sig mot diktaturer som dem i Chile och Grekland, konstaterar den förre statsministern.

Sten Andersson var hans utrikesminister från det att han tog över efter Olof Palme 1986 till regeringsskiftet 1991. Då var det framför allt Mellanöstern som låg Sten Andersson varmt om hjärtat.

– Han ansåg att vi måste ha kunskap och förståelse även för palestiniernas situation, något som vi inte alltid hade haft i Sverige, säger Ingvar Carlsson.

aftonbladet.se , TT