Sten Andersson död

Foto: Björn Lindahl
Ur tiden Sveriges tidigare utrikesminister Sten Andersson har dött efter en hjärtinfarkt. Andersson blev 83 år gammal.
NYHETER

Sveriges tidigare utrikesminister Sten Andersson dog på lördagseftermiddagen.

Sten Andersson blev 83 år.

Han sörjs närmast av sin hustru Britta samt barnen Gunnar, Eva, Jesper, Mats och Karin.

Sten Andersson föddes 1923 i ett arbetarhem i Stockholm men gick vidare och studerade på universitet under åren 1945-50.

Riksdagsman i 28 år

</>

Han gjorde tidigt karriär inom socialdemokratin och blev riksbekant som slagkraftig partisekreterare i SAP 1962–82 och tillhörde socialdemokratiska partistyrelsens verkställande utskott 1962–93.

Han var riksdagsman 1966–94 och paertisekreterare. Som sådan medverkade han till att anpassa valrörelserna till mediesamhället.

Sten Andersson innehade också flera ministerposter under sin karriär. Han var socialminister 1982–85 och utrikesminister 1985–91.

Vän med Arafat

Som utrikesminister engagerade sig Sten Andersson djupt i mellanösternkonflikten, och byggde upp en djup vänskap med PLO-ledaren Yasser Arafat.

– Vi hade ett vänskapligt förhållande, jag var en uppriktig vän till honom (Arafat). Vi hade många heta diskussioner om folkrätten och till slut fick han nog en övertro på Sverige, sade Sten Andersson till aftonbladet.se i samband med Arafats bortgång för två år sedan.

Familjen sörjer

Sten Andersson gifte sig 1950 med Eivor Atling och tillsammans har de barnen Gunnar och Eva. Efter Eivors bortgång 1970 är han omgift med Britta Holmberg, och paret har tillsammans barnen Jesper, Mats och Karin.

Robert Triches