Nästa val blir ÄNNU värre

NYHETER

Internet är en underbar tjänare i demokratins tjänst.

Men det fungerar också bra för spionage, ryktesspridning och andra jävligheter.

Det var det som hände i valrörelsen 2006.

Nätet har gett fler människor än någonsin tillgång till information och möjlighet till kommunikation. Internet är, bland mycket annat, en av demokratins förnämsta tjänare.

Men precis som allting annat kan nätet utnyttjas destruktivt. Och det var det som hände 2006, det fjärde svenska riksdagsvalet med internet.

Myntets baksida

Att nätet inte bara används i det godas tjänst är inte konstigt, alla mynt har både en fram- och en baksida. Det märkliga är att mörkermännen finns i partierna, baskonstruktioner i den representativa demokratin.

Det började i vintras då ombudsmannen Mats Lindström återvände till jobbet på socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm efter pappaledigheten. Under täckmanteln "Veckans snackis" spred han lögner och förtal om moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han diktade upp personer och mejlade landets redaktioner och undrade varför de inte skrev om hur moderaternas politik drabbade dem.

Älskarinna

Det fortsatte med två bloggare från luf, folkpartiets ungdomsförbund. De publicerade uppgifter om att Göran Perssons högra hand, statssekreterare Lars Danielsson, hade en älskarinna. Något som de inte hade den blekaste aning om ifall det var sant.

Men det största övertrampet står folkpartiet för. De använde sig av material som plockades fram från socialdemokraternas interna nätverk av pressekreteraren Per Jodenius i luf. Han gick in ett 80-tal gånger på intranätet sedan kompisar till honom kommit över inloggningsuppifter från en s-ombudsman i Skaraborg.

"SSU:s politik är bajs"

Nu är SSU på tapeten. Från ip-adresser i bland annat Tjeckien och USA har obehöriga gått in på deras sajt. Hackarna har inte bara spritt det intellektuellt högtstående budskapet "SSU:s politik är bajs" tillsammans med en bild på ordföranden Anna Sjödin. De har också kopierat medlemsregistret.

Partierna är ovanligt dåliga på att utnyttja internets fantastiska möjligheter till kommunikation och spridning av information.

Hemsidorna är så tråkiga att trafiken är gles. Det finns inga chattar, sällan eller aldrig öppna diskussionsforum eller ens en struktur. Sökfunktionerna är genomgående under all kritik och man kan få leta i en halvtimme för de enklaste uppgifter.

Ännu värre nästa gång

Slutsatsen är att de mest in-novativa inte sköter hemsidorna. De sprider dynga.

Döljer sig bakom fabricerade identiteter.

Går in och letar i de digitala skrivbordslådorna.

Kort sagt beter sig som svin.

Tyvärr kommer det att bli ännu värre.

I nästa valrörelse. När makten står på spel är det många som tycker att ändamålen helgar medlen.

Lena Mellin