Elefanter tvingas äta p-piller

Nu tar miljögrupperna strid för djurens rätt

NYHETER

Elefanter i Västbengalen måste nu börja äta p-piller. Skälet är att den indiska delstaten har inte råd att ta hand om elefantstammen.

I Västbengalen finns omkring 400 elefanter i dag. Ungefär 70 av dem används som arbetsdjur, bland annat vid patruller inom flera naturskyddsområden.

Nu måste delstatens skogsvårdsstyrelse spara pengar och det drabbar elefanterna. Bara de som är till direkt nytta för människor finns det pengar för.

– För övriga elefanter har vi blivit tillsagda att införa födelsekontroll, säger PT Bhutitya, tjänsteman vid skogsvårdsstyrelse, till BBC.

Stark kritik

Bland de elefanter som används av skogsvårdsstyrelsen föds det årligen det tre till fyra elefanter. Nu kommer elefanterna tvingas äta p-piller eller få p-sprutor och det har upprört djurvänner och miljögrupper.

– Om inte delstatsregeringen kan föda elefanterna måste man söka efter sponsorer, och inte göra något som hotar populationen, säger Mukuta Mukherjee, som är aktiv i miljögruppen Friens of Wetlands och Wildlife.

Miljögruppen anser att man borde släppa ut fler elefanthanner i det fria så de kunde försöka sig, istället för att ge p-piller till tama elefanthonor.

För tio år sedan fanns det över 50.000 vilda elefanter i Indien. Tjuvjakt och krymande livsmiljöer för djuren har dock gjort att stammen har minskat. Varje år gör myndigheterna stora beslag av elfenben, vilket tyder på en utbredd tjuvjakt.

Susanna Vidlund