Silbersky: "Polisens agerande skandalöst"

NYHETER

Umeå

Polisen slängde bevisen från en våldtäkt som Hagamannen misstänks för.

I tingsrätten fälldes han för fem kvinnoöverfall.

Men våldtäkten av en 15-årig flicka i stadsdelen Ersboda 2000 friades Niklas Lindgren ifrån.

- Polisens agerande var fullständigt skandalöst, säger Leif Silbersky.

- Jag har ställt frågan: Hur kan materialet bara försvinna? Men jag har inte fått något svar, säger Lindgrens försvarare, som hävdar att polisens misstag gjort att det i det fallet inte går att knyta någon gärningsman till brottet.

- Nu måste det vara en ren pina för målsägaren att komma hit, säger Silbersky.

Det var om detta övergrepp söndagens förhandlingar i hovrätten i Umeå handlade.

Brottningskamp

En fredagskväll i december 2000 hade flickan varit hemma hos en tjejkompis och tittat på tv. Hon gick hem vid 23-tiden.

På vägen mötte hon en man som promenerade i bara skjortärmarna, trots vinterkylan. Plötsligt kastade han sig över henne och efter en kort brottningskamp blev hon våldtagen.

Trots att Hagamannen vid den tiden var en jagad våldsman i Umeå kopplade polisen inte ihop övergreppet med honom. I juni 2004 kastades de hår och fibrer som säkrats på brottsplatsen.

Det var när hon såg Niklas Lindgrens ansikte på löpsedlarna efter gripandet i mars i år som den i dag 21-åriga kvinnan gick till polisen. Hon var säker på att det var mannen som våldtagit henne.

Personalfest

Snart stod det också klart att Niklas Lindgren den aktuella kvällen varit på personalfest i närheten och vid förhör medgav han också att han för att nyktra till tagit en promenad förbi platsen där våldtäkten skedde.

Men han har hela tiden förnekat att han haft något med brottet att göra.

- Det är mycket här i livet som är en slump. Det viktiga är att det inte finns någon teknisk bevisning överhuvudtaget som binder honom till brottet. Och det har utförts våldtäkter här i Umeå även sedan Niklas Lindgren greps, säger Leif Silbersky.

Thomas Eriksson/TT