Mammor slår tillbaka mot Jamie Oliver

Levererar skräpmat till skolan - så barnen ska slippa kändiskockens hälsomat

NYHETER

Tv-kocken Jamie Oliver såg till att deras barn får hälsosammare mat i skolan. Men nu slår två mammor tillbaka.

De tar upp beställningar på snabbmat på morgonrasten och levererar hamburgare och pizza på skolgården lagom till lunch.

– Vi gör detta eftersom våra barn serveras avskyvärt skräp på skolan, säger en av mammorna.

Jamie Oliver.

Pizza, hamburgare och pommes frites. Det var vanliga rätter i de brittiska skolmatsalarna tidigare. Men efter den uppmärksammade tv-serien Jamie´s School Dinners där kändiskocken Jamie Oliver praoade i en skolmatsal har 20 miljoner pund, nära 280 mijoner kronor, satsas på att införa näringsrikare mat i skolorna. Dessutom förbjuds eleverna att gå iväg från skolområdet under lunchen, så att de inte ska kunna handla mat från någon restaurang.

Men flera elever verkar längta tillbaka till hamburgare- och pizzatiden. Och vissa får stöd – från sina mammor.

- Det här är Jamie Olivers fel. Jag tycker helt enkelt inte om honom eller vad han står för. Han tvingar våra barn att bli kräsnare med maten, säger Sam Walker, vars elvaårige son går i skolan Rawmarsh Comprehensive i Rotherham, till brittiska The Sun.

Upp till 60 beställningar om dagen

För att rädda sina barn från Olivers grönsaker och fibrer började Sam Walker och hennes väninna Julie Critchlow, som har en 15-årig dotter och en 11-årig son i samma skola, komma till skolgården varje morgonrast för att ta upp beställningar på snabbmat från sina barn och deras vänner. Sedan levereras maten på lunchrasten. För varje dag vill fler och fler beställa mat med mammorna. Nu hämtar de 50 – 60 portioner om dagen, som de sticker in till de hungrande eleverna genom skolgårdens stängsel.

- Vi gör det här eftersom våra barn serveras avskyvärt skräp i skolan. De får inte ens gå ut på lunchen för att köpa något de gillar. Mat är billigare och bättre på de lokala hämtmat-ställena, säger Julie Critchlow.

"Mammorna förkortar barnens liv"

Jamie Oliver gick för en tid sedan till attack mot föräldrar som packar ner ohälsosamma lunchlådor till sina barn.

- Jag är så jävla trött på att vara artig. Ger du sina barn söta drycker är du ett arsle, sa han vid lanseringen av uppföljningen till Jamies School Dinners, som sänds i höst.

Mammornas tilltag att sälja skräpmat till skolbarnen genom gallren kommenterar Oliver genom en talesperson:

- Om de här mammorna effektivt vill förkorta sina egna och andras barns liv är det upp till dem. Vad människor inte förstår är att skräpmat inte bara gör barn feta, det är också en växande orsak till näringsbrist.

Sam Walker kontrar:

- Vem tror han att han är, uppe på sina höga hästar? Han kan ge sina barn vad han vill, men han borde inse att andra föräldrar tänker annorlunda.

Karin Thurfjell