Kända röster: Så minns vi honom

1 av 4
NYHETER

Carl Bildt, 57, före detta statsminister:

- Jag brukade kalla honom socialdemokratins drottningmoder, han som alltid fanns och stod över allting. Han hade politisk näsa, personlig charm och humor. Jag hade stor respekt för honom.

Göran Persson, 57, statsminister:

-Sten Andersson var en av partiets starkaste politiska profiler under de senaste 50 åren.Han var en fantastisk organisatör och internationalist. Det har varit en glädje att få samarbeta med Sten Andersson.

Jan Eliasson, 65, utrikesminister:

- Jag är skyldig Sten Andersson mycket, både på ett personligt och professionellt plan. Jag talade med honom tidigare i sommar, vi talade bland annat om relationerna med Palestina. Jag ångrar att jag inte ringde honom fler gånger.

Ingvar Carlsson, 71, före detta statsminister:

-Sten Andersson har betytt enormt mycket, både för socialdemokratin och för mig som människa. Vi har varit nära vänner sedan 1962, givetvis känner jag en stor saknad.

Marita Ulvskog, 55, partisekreterare, s:

-Den första jag ringde som ny partisekreterare var Sten Andersson. Han var på något sätt den evige partisekreteraren, en förebild för så många av oss. Klok, rolig och djupt ideologisk. Jag kommer att sakna honom.

Thage G Peterson, 72, före detta statsråd och talman:

-För mig har socialdemokraterna inte haft någon partisekreterare sedan Sten slutade. Även hans insatser som socialminister var bestående. Han värnade väldigt mycket om äldre och barnfamiljers situation. Jag minns flera regeringssammanträden då han ställt sig upp och kraftigt försvarat dessa grupper. Han hyllade debatten och han var i mina ögon urtypen för den gode demokraten.

Maj Britt Theorin, 73, f d riksdagsledamot och EU-parlamentariker:

-Stens död är en förfärlig förlust för det socialdemokratiska partiet. Han gjorde politiken rolig, men var samtidigt djupt seriös i sitt brinnande engagemang. Han var den som till slut fick Arafat att erkänna Israels existens. Jag tycker nog inte att Sten fått det erkännande han förtjänade för sina internationella insatser.

Lena Hjelm-Wallén, 63, före detta utrikesminister och vice statsminister:

-Sten hade ett brinnande engagemang, både för partiet i rollen som partisekreterare och för Mellanösternkonflikten i rollen som utrikesminister. I sitt seriösa engagemang hade Sten en värme och humor som gjorde honom lätt att umgås med. Han hade alltid nära till skratt.

Anita Gradin, 73, fd svensk EU-kommissionär, ambassadör och statsråd:

-Han var en fantastisk person, full av aktivitet och engagemang på alla möjliga områden. Det var jätteroligt att jobba med honom.