Han dog på fisketuren

Sten Anderssons son: Vi tror att det var en hjärtinfarkt

Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG/PrB
BLEV 83 ÅR Förre socialdemokratiske utrikesministern och partisekreteraren Sten Andersson var i går ute och fiskade i Stockholms skärgård när han föll ihop. Ambulanshelikoptern var snabbt på plats, men Sten Anderssons liv kunde inte räddas. Enligt vänner och nära anhöriga hade han haft vissa hjärtproblem och känt att orken börjat tryta. Men Sten Andersson var engagerad i politiken in i det sista.
NYHETER

Sten Andersson dog på havet utanför sitt älskade sommarställe Ålö.

Han föll ihop i båten under en fisketur.

- Dödsbudet kom som en chock för oss. Det går aldrig att förbereda sig på att någon man älskar ska dö, säger hans son Gunnar.

Före detta utrikesministern Sten Andersson, 83, var i går eftermiddag ute och fiskade från sin båt när han plötsligt föll ihop.

- Han har ju haft vissa problem med hjärtat sedan tidigare. Så vi tror att det rör sig om en hjärtinfarkt, säger Gunnar Andersson, ett av Stens fem barn.

Kunde inte räddas

Strax efter klockan fem i går eftermiddag larmades SOS till Ålö i Stockholms södra skärgård där Sten Andersson och hans familj har ett sommarhus. Ambulanshelikoptern var snabbt på plats, men Sten Anderssons liv stod inte att rädda.

Hans kropp flögs till Gustavsberg och kördes därifrån vidare till Södersjukhuset i Stockholm.

Sten Andersson har under sommaren känt att orken börjat tryta och berättade för vännerna hur jobbigt det kändes att inte vara i samma form som tidigare.

Skakad av dödsbudet

Men han var engagerad i politiken in i det sista och har enligt uppgift medverkat vid ett par valmöten i Stockholm under valrörelsen.

Förre ministern och talmanen Thage G Peterson, 72, var en av Stens närmaste vänner. Han skakades svårt av dödsbudet i går kväll.

-Jag har suttit hemma och tittat på gamla bilder och tänkt tillbaka.

Han berättar om hur mycket Sten Andersson älskade sitt sommarställe på Ålö.

Blev nära vänner

-Där fick han dra sig undan och vara ensam. Sten brukade berätta om hur han tog långa promenader eller bara satt och tittade ut över havet, säger Thage G Peterson.

Lena Näslund var pressekreterare åt Sten Andersson i sju år, från 1984 till 1991. De blev nära vänner och så sent som i fredags försökte hon ringa sin gamla chef för att diskutera de dåliga opinionssiffrorna.

- Han var ett bollplank och en samtalspartner, en härlig person som följde nyhetsflödet och hade synpunkter. Han kallades för den ständige partisekreteraren och det är bara att skriva under på.

"Vi saknar honom"

Sten Andersson och Thage G Peterson hade bestämt att höras på telefon i kväll. Sedan hade vännerna planerat in en träff i nästa vecka.

-Vi brukade ses på ett konditori i Farsta en gång i månaden och lösa Sveriges och partiets problem.

Sten Anderssons son säger:

- Söndagen skulle ha varit en spännande dag för min far, som slagits så hårt för demokratin. Vi saknar honom oerhört.

Sten Andersson blev 83 år.

Eva Buskas, Johan Edgar, Eric Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM