”Jag insåg att det skulle bli som ett maratonlopp”

Fredrik Reinfeldt har tränat hårt inför årets valrörelse

1 av 2 | Foto: Simone Söderhielm
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt spurtade in i det sista. Strax före klockan 19 delade han ut valsedlar utanför Norra Real i Stockholm.
NYHETER

På söndagen struntade alliansens fyra partiledare i den oskrivna regeln att inte kampanja på själva valdagen.

Vid 19-tiden stod m-ledaren Fredrik Reinfeldt och delade ut röstsedlar utanför Norra Real i Stockholm.

– Jag har tränat hårt inför valrörelsen, säger han till aftonbladet.se.

Fredrik Reinfeldt pratade glatt med sina partivänner där han stod utanför vallokalen i centrala Stockholm. aftonbladet.se fick en kort pratstund med moderatledaren i valets sista timme.

Hur känns det så här efter valrörelsen, rent fysiskt?

– Jag insåg tidigt att den här valrörelsen skulle bli som ett maratonlopp. Så jag har förberett mig - både löptränat hemma i Täby och cirkeltränat en del.

”Konstigt stänga valstugorna”

Tidigare i dag promenerade de fyra borgerliga partiledarna längs Drottninggatans shoppingstråk i centrala Stockholm.

Tidigare på morgonen sade moderatledaren Fredrik Reinfeldt till TV4 att det vore konstigt att stänga valstugorna i dag, när väljarna trots allt kanske hade frågor inför sin röstning.

Det var dock tveksamt hur många väljare alliansens representanter verkligen mötte under sin vandring på Drottninggatan. Vid starten var de omringade av fotografer och när Reinfeldt uppmanades av sin pressekreterare att försöka träffa någon, lät han uppgiven:

- Jag vet, men det är så svårt, sade Reinfeldt.

Centerledaren Maud Olofsson delade ut blommor till förbipasserande och förklarade för journalisterna varför valdagen nu blev kampanjdag:

- Det är ett sätt att visa den enighet som alliansen står för och också visa att vi är beredda att jobba för den in i det sista.

Uppmanar folk att rösta

Folkpartiledaren Lars Leijonborg försökte inte övertyga några osäkra väljare på valdagen.

- Jag går bara runt och ber folk att rösta. Själva argumentationen och kampanjandet har jag lagt bakom mig.

Även kristdemokraternas Göran Hägglund var noga med att poängtera att alliansens promenad inte handlar om att få röster till det egna partiet.

- Det handlar framför allt om att be folk utnyttja rösträtten. Min förhoppning är att så många som möjligt gör det. De andra partierna har ju sina valstugor öppna. Det vi gör är att vi uppmanar folk att utnyttja rösträtten, det tycker jag är helt OK, sade han.

Följ valet på aftonbladet.se - minut för minut

Fler artiklar:

Mia Carron, Simone Söderhjelm, TT