Valresultatet kan dröja

NYHETER

Om det blir riktigt små skillnader som avgör valresultatet, kan det dröja till på onsdag innan man vet hur det gått.

Först då räknas de sista rösterna.

Drygt 1,6 miljoner svenskar röstade före valdagen, enligt de siffror som kommunerna rapporterat in till Valmyndigheten på söndagsmorgonen. Det är något fler än vid förra valet.

– Men vi har också fått fler röstberättigade, eftersom det varit stora årskullar av 18-åringar, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

2002 var 29,8 procent av de röster som avgavs poströster, som det hette på den tiden. 29 000 av dessa röster gavs på själva valdagen. Möjligheten att rösta på valdagen, men på annan plats än i den egna vallokalen, finns också kvar. I varje kommun håller minst en lokal för förtidsröstning öppet på valdagen.

Förtidsrösterna räknas på onsdagen

Förtidsrösterna från valdagen räknas, enligt gällande bestämmelser, först på onsdag. Orsaken är att man vill vara säker på att alla röster hunnit fram. Likadant är det med en del av rösterna från svenskar i utlandet, främst de som skickas med brev. I förra valet röstade nästan 42 000 svenskar i utlandet.

De förtidsröster som avgetts före valdagen ska normalt räknas i det valdistrikt där de hör hemma på valdagens kväll. Men om några röster från lördagen inte hinner fram till rätt vallokal i tid, räknas de också på onsdag.

Allt detta gäller den preliminära rösträkning som kommunerna står för. Sedan skickas rösterna till respektive länsstyrelse för en definitiv räkning, som även registrerar personval.

– Vi räknar med att skriva på protokollet för riksdagsvalet på torsdag. Sedan kan kommun- och landstingsvalen dröja lite längre, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

Fler artiklar:

Följ valet på aftonbladet.se - minut för minut

TT

ARTIKELN HANDLAR OM