Leijonborg och Reinfeldt röstade på valdagen

"Det känns högtidligt att rösta"

Foto: SCANPIX
Folkpartiets Lars Leijonborg röstade på Engelbrektsskolan i Stockholm.
NYHETER

Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt och folkpartiets ledare Lars Leijonborg var två av alla svenskar som idag begav sig till sin vallokal för att rösta.

– Den här valrörelsen har varit speciell för oss, sade Lars Leijonborg.

Foto: SCANPIX

"Nu vinner vi det här!" hojtade en ung folkparti-sympatisör med blicken fäst på folkpartiledaren Lars Leijonborg, som log och nickade som svar.

Vid tiotiden på valdagen anlände han till sin vallokal i Engelbrektsskolan i centrala Stockholm för att rösta. Partiledaren hälsade på valarbetarna utanför vallokalen, skakade hand med folkpartister samtidigt som han letade sig fram till sin vallokal.

– Det känns högtidligt att rösta. Och lite nervöst, det kan jag ärligt erkänna, sade Lars Leijonborg.

Det var en glad folkpartiledare som pratade med väljarna och ställde upp när barn ville fota honom med mobilkameror.

– Den här valrörelsen har varit speciell för oss på grund av intrången. De sista dagarna har valrörelsen återgått till det normala och vi har fått prata om våra huvudfrågor som jobb och skola, sade han.

Hur många röster får ni?

– Vi har kämpat hårt för varje röst. Hur många det blir vet jag inte, sade han.

Reinfeldt på darriga ben

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt ville inte ta ut segern i förskott när han anlände till vallokalen i Näsbyparksskolan i Täby för att lägga sin röst på moderaterna.

– Det här är en högtidsdag för demokratin då vi på darriga ben möter väljarnas besked, sade Reinfeldt till ett stort medieuppbåd som samlats utanför skolans entré.

Med sig hade han sin fru Filippa Reinfeldt, kommunalråd i Täby, och ett följe av livvakter, som tillsammans med reguljär polis noga följde åskådarnas rörelser.

De tre barnen hade lämnats hemma.

Frågorna från journalister – både svenska och utländska – haglade över honom så snart han tagit sig upp till vallokalens entré.

– Jag är inte säker på någonting förrän detta är färdigräknat. Det har varit jämnt och det avgörs i dag när de sista osäkra väljarna fattar sina beslut, sade Reinfeldt.

Nöjd med medvinden

Han var dock mot bakgrund av medvinden i opinionsmätningarna nöjd med alliansens och partiets arbete.

– Vi har fått fokus på precis de frågor vi ville att det skulle handla om: jobben, skolan och sjukvården. Och vi har haft ett väl förberett regeringsalternativ. Det tror jag kan fälla avgörandet, sade han.

– Det är klart att det alltid finns saker som går att rätta till. Men huvudsakligen har vår förnyelse av moderaterna kommit fram. Vår allians, som varit väl förberedd, har hållit för prövning. Det är det viktiga.

På det hela taget gav han valrörelsen godkänt.

– Det har varit en lång och intensiv men mycket bra valrörelse, som har fått handla om sakfrågorna. Jag är hemskt glad för det. Jag tror att duellerna och debatterna varit väldigt klargörande både ideologiskt och i sakfrågor.

På frågan om hur han tror det känns om han vaknar upp som Sveriges nästa statsminister svarade han att det kanske inte blir ett uppvaknande:

– Vi får se hur mycket sova det blir till att börja med. Det brukar vara så med valnätter att de håller på en stund.

Fler artiklar:

Följ valet på aftonbladet.se - minut för minut

TT , Susanna Vidlund