Vallokalerna öppna

Drygt en miljon har förtidsröstat

NYHETER

Stockholm

Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna runt om i Sverige. En av de som var först på plats var väljaren Stig Persson.

– Jag tror det blir regeringsskifte i dag, det skulle vara nyttigt, sade Stig Persson i vallokalen på Högbergsgatan i centrala Stockholm. Han var en av de tidiga morgonväljarna på valdagen.

Nästan sju miljoner människor är röstberättigade i riksdagsvalet - drygt sju miljoner i kommunalvalet. Över en miljon personer har redan röstat genom så kallad förtidsröstning, vilket innebär att många väntar med att rösta till valdagen.

I valet kan nästan en halv miljon förstagångsväljare delta.

Flera folkomröstningar

Redan efter en kvart hade ett 20-tal väljare besökt vallokalen på Högbergsgatan i Stockholm där väljarna möttes av partifunktionärer som i sista stund försökte påverka väljarna.

Innanför dörrarna stod Tage Nordin bakom informationsbordet.

– Vi tror att det blir lugnt, många har förtidsröstat. Mest rusning brukar det vara på kvällen, ett par timmar innan vi stänger klockan 20, sade Tage Nordin.

På flera håll i landet hålls dessutom lokala folkomröstningar, bland annat om trängselskatten i Stockholm och i Dalarna om rovdjursfrågan.

Väljaren Jakob Linde hade egentligen redan röstat i förväg men gick ändå till Högbergsgatan.

– Jag befann mig utanför Stockholm då jag förtidsröstade. Nu har jag åkt 20 mil för att rösta om trängselskatten - det kunde man inte göra utanför Stockholm, sade han.

Fler artiklar:

TT , Susanna Vidlund