Göran Persson valspurtade i tv

"Det kommer bli hårt och resultatet kommer bli jämnt"

"LITE NERVÖS" Göran Persson talade om valet i TV4:s morgonsoffa.
NYHETER

Enligt den sista opinionsmätningen leder alliansen med 50,8 procent mot 43,9 procent.

Men Göran Persson säger sig inte vara oroad över det.

– Den förra valrörelsen visade att man inte kan lita på resultaten av opinionsmätningarna fullt ut. Jag tror det kommer att bli väldigt jämnt, sade han i TV4:s nyhetsmorgon på valdagen.

Han började med att kommentera socialdemokraten Sten Andersson bortgång.

– Han lämnar efter sig minnet av en varm och stridbar person. Han var ung hela livet och var alltid på väg någonstans på gott humör. Det var en fantastisk person.

Göran Persson säger sig vara nöjd med valrörelsen i år.

– Jag känner mig lustigt nog avslappnad och tillfreds. Jag tycker vi har gjort en bra valrörelse. Men jag är också lite nervös. Det kommer bli hårt och det kommer bli ett jämnt resultat.

Väljarnas dag

Enligt Göran Persson känns den här valdagen inte annorlunda än de tidigare.

– Jag har fått några års erfaranhet. Det är samma känsla, samma engagemang, samma satsning.

Han ville inte rikta kritik mot alliansen.

– Jag tycker att det här är väljarnas dag men om man gör en statsvetenskaplig observation kan man se att de borgerliga tydligare ligger till höger i år än vid vissa andra valår.

Göran Persson tycker inte att det har varit en hård valrörelse.

– jag tycker att det har varit en liten konfrontation. Jag har inte mött dem ut på skolor och på torg. De har hållit en låg profil och har backat undan.

Göran Persson tror inte att den ökande personfixeringen gagnar politiken.

– Jag tror inte att politiken på sikt tjänar på det.

Om han själv ska sätta betyg på sig så är det två framträdanden under den sista valspurten som han varit mest nöjd med.

– Jag är själv mest nöjd med de två avslutande duellerna i radio och SVT. Tydliga och knivskarpa. Jag tycker även att Reinfeldt var bra där.

Bufflig i debatter

Göran Persson har blivit anklagad för att ha varit bufflig och otrevlig i debatter. Själv anser han att man inte ska lägga band på sig i debatter utan ge hundra procent då.

– I en debatt ska man vara totalt engagerad. Man ska ge allt. Inte bara utstråla mod utan också känsla. Jag är hundra procent engagemang. Om jag skulle lägga band på sig själv skulle det inte bli lika bra.

Göran Persson verkade ha svårt att kommentera sin relation till Fredrik Reinfeldt och uttryckte sig svävande när han skulle beskriva den borgerliga statsministerkandidaten.

– Det är en person som utifrån hans utgångspunkt har gjort en valrörelse som är väl genomförd. Jag känner honom inte som person. Han tillhör en annan generation och han är höger medan jag är vänster.

Göran Persson har ett fullspäckat schema idag. Han har förtidsröstat för att få mer tid över på valdagen till bland annat tv-intervjuer och minneshögtiden för den avlidna partikamraten Sten Andersson.

Följ valet på aftonbladet.se - minut för minut

Fler artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM