Långa köer för att rösta i dag

"Jag ser inte slutet på kön"

NYHETER

Om det blir riktigt små skillnader som avgör valresultatet, kan det dröja till på onsdag innan man vet hur det gått.

Först då räknas de sista rösterna. Där finns majoriteten av de förtidsröster som avges på valdagen.

Drygt 1,6 miljoner svenskar röstade före valdagen, enligt de siffror som kommunerna rapporterat in till Valmyndigheten på söndagsmorgonen.

Dessa röster har skickats till respektive väljares eget valdistrikt, för att räknas där på valkvällen. Det kan dock finnas förtidsröster från lördagen som inte hinner fram i tid för det.

Minst en lokal i varje kommun

Det gick även att förtidsrösta på själva valdagen, i minst en lokal i varje kommun. Dessa röster räknas, i princip, först på onsdag. Men förtidsröster som avges på valdagen i väljarens egen kommun, kan också räknas på valkvällen.

– Det beror på om respektive kommun hinner och kan organisera transport till vallokalerna. Det går inte om avstånden är långa, eller i Stockholm där en lokal för förtidsröstning stänger först klockan 20, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten, till TT.

"Jag ser inte slutet på kön"

På flera ställen tycktes det vara oväntat många som förtidsröstade på valdagen. På Östermalms bibliotek, mitt i köpcentret Fältöversten i Stockholm, var det lång kö på söndagseftermiddagen.

– Jag ser inte ens slutet på kön, sade en av de biblioteksanställda till TT.

I köpcentret Nordstan i Göteborg var det köer på 50-100 personer under eftermiddagen.

– Det har varit ganska hektiskt. Det verkar som om många flanörer och söndagshandlare passade på att rösta hos oss, i och med att vi hade möjlighet att skriva ut röstkort, säger röstmottagaren Björn Tedeman till TT.

Malmö: Fler än väntat

Till stadshuset i Malmö kom betydligt fler förtidsröstare än väntat under valhelgen.

– Det har varit ett ordentligt tryck, säger valarbetaren Mikael Edman.

I valet 2002 var 29,8 procent av de röster som avgavs poströster, som det hette på den tiden. 29000 poströster gavs på själva valdagen.

Utlandsröster på onsdag

Även större delen av rösterna från svenskar i utlandet räknas först på onsdag. För fyra år sedan röstade 42000 svenskar utomlands.

Kommunerna sköter den preliminära rösträkningen, som blir klar på onsdag. Sedan skickas rösterna till respektive länsstyrelse för en definitiv räkning, som även registrerar personval.

– Vi räknar med att skriva på protokollet för riksdagsvalet på torsdag, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

Micke Larsson/TT