Miljöpartister nöjda med liten uppgång

Eriksson och Wetterstrand möttes av jubel

NYHETER

Miljöpartiet nådde inte fram till målet att nå över 5,5 procent och därmed partiets bästa valresultat hittills. Men språkröret Peter Eriksson var ändå nöjd.

– Det är ganska starkt att ändå gå fram när många vill byta till en borgerlig regering.

Foto: SVT
"Tack" Peter Eriksson visade alla miljöpartiets valarbetare sin uppskattning.

Kvällen började med försiktig optimism. Vallokalsundersökningarna under tidiga valkvällen visade på ett resultat på mellan 6,2 och 5,5 procent – nära partiets bästa resultat från 1988.

– Jag tror att vi gör vårt bästa val någonsin i Stockholm, sade Yvonne Ruwaida när hon dök upp i dörren till valvakan på Street restaurang på Söder i Stockholm.

När språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand sent omsider dök upp på scenen utbröt jubel och applåder. Att partiet i de första prognoserna bara fått 4,2 procent var det få av de församlade miljöpartisterna som reagerade över.

”Fantastisk valperiod”

– Vi har haft en fantastisk mandatperiod bakom oss. Vi har genomfört vårt bästa val någonsin, sade språkröret Peter Eriksson och rev ner applåder.

Då låg valresultatet på 5,1 procent. Ännu bättre var resultatet i Stockholms kommun, 9,3 procent.

– Vi har väldigt bra folk i Stockholm och trängselskattefrågan, som är vår bebis, har stockholmarna tagit till sitt hjärta och röstat för i stor utsträckning och det har säkert ett samband, förklarade Peter Eriksson.

Samtidigt konstaterar han att en större enighet bland samarbetspartierna s, v och mp hade gett ett annat valresultat.

– Det är möjligt att vi hade kunnat vända de här sista rösterna om vi hade kunnat stå upp som ett tydligt regeringsalternativ i stället för den här oklarheten som framför allt socialdemokraterna har visat på slutet.

Läs mer

Christina Lucas/TT

ARTIKELN HANDLAR OM