Maud Olofsson jublade i konfetti

”Jag känner mig bara jättelycklig”

NYHETER

Centern, alliansen och svenska folket är vinnare, sade en jublande Maud Olofsson när det stod klart att alliansen vunnit.

– Jag känner mig bara jättelycklig, sade centerpartiets ledare till TT direkt efter sitt segertal.

– Det känns väldigt ansvarsfullt, nu har vi chans att bilda regering. Nu kan vi förverkliga våra idéer och tankar inom alliansen.

TT: Vilken ministerpost tar du själv?

– Vi ska återkomma till det lite senare.

Olofsson talade i ett regn av konfetti och applåder. Klockan var nästan 23.15 när hon äntligen kom ut från svit 101 på hotell Anglais där hon tillbringat större delen av valvakan. Då hade skumpaflaskorna redan korkats upp och vissa centerpartister hade inlett segerdansen till glada discolåtar.

Olofsson kallar partiets resa från 6,2 procent i det förra valet till omkring 8 procent i detta för en ”arbetsseger av stora mått”. I sitt tal påminde hon om att det var två år sedan alliansen träffades på hennes gård i Högfors, att det var där allt började.

– Vi vill vara en av de tre största partierna, det är vi. Vi vill ha maktskifte, det blir det, sade hon och möttes av jubel.

Efter talet var det bråttom att åka till iväg tv-sändningarna. På väg till hissen sade Olofsson att hon skulle fira genom att sjunga och dansa.

Tidigare på kvällen poängterade en rad centerpartister att jobben är den viktigaste frågan.

– Om vi får till ett regeringsskifte väntar en lång rad insatser för att få fart på jobben, sade partisekreterare Jöran Hägglund.

Läs mer

Christina Magnergård Bjers/TT , Lisa Abrahamsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM