Hägglund nöjd trots sämre kd-val

Möttes av jubel och applåder på valvakan

NYHETER

– Vi älskar Göran och Göran älskar oss. Ramsan, jublet och applådåskorna ville inte ta slut när partiledaren Göran Hägglund anlände till kristdemokraternas valvaka strax efter beskedet att Sverige får en ny borgerlig regering.

– Det här är den första majoritetsregeringen på många, många år. Vi har väntat väldigt länge på att få en ny regering med starkt kristdemokratiskt inslag, sade kd-ledaren när han tackade sina medarbetare i partiet.

”Enastående succé för alliansen”

– För alliansen har det varit en enastående succé, där varje parti bidragit med ömsesidig respekt. Vi har gjort ett jättearbete i vårt parti och med våra vänner i moderaterna, folkpartiet och centern.

Enligt Hägglund har arbetet i alliansen varit helt nödvändigt för att få till stånd den nya regeringen ”med ett starkt kristdemokratiskt inslag”.

– Samarbetet i alliansen ger en väldigt bra grund för regeringsbildandet, och vi har redan gjort mycket av det arbete som ska slutföras efter den här dagen, sade han.

Göran Hägglund hade hoppats på högre röstandel än 6,6 procent för kd:s del, minus 2,4 procentenheter jämfört med förra valet.

– Vi har gjort ett kanonval. Vi har vänt en utveckling i ett parti som varit uträknat gång på gång. Kristdemokraterna har överraskat igen, sade han.

”Tre procednt när jag trädde till”

– När jag tillträdde hade vi opinionssiffror på tre procent, nu har siffran sedan dess mer än fördubblats.

Enligt Hägglund var frågan om att avskaffa fastighetsskatten det som fick vågskålen att tippa över till alliansens fördel.

Kd-ledaren ville inte säga något om hur många eller vilka ministerposter som kan bli aktuella för kd:s del.

– I morgon ska jag ta sovmorgon, men sedan ska vi träffas i alliansen och diskutera vår politiks innehåll och då kommer säkert frågan om ministerposter upp.

Läs mer

TT