Reinfeldt: Vi vann!

Moderatledaren utropar sig till segrare

NYHETER

Valet blev en rysare. De första vallokalsundersökningen visade en knapp ledning för de borgerliga. Försprånget minskade sedan och ett tag var det helt jämnt mellan blocken. I slutändan ryckte dock Alliansen i från och segrade till slut.

De inledande vallokalundersökningarna pekade på en knapp borgerlig ledning. Efter SVT:s och TV4:s vallokalsundersökningar utökades försprånget.

Den inledande prognosen förvandlade valet till en riktig rysare, med en knapp ledning för Alliansen. Allt eftersom kvällen led ryckte dock Alliansen ifrån och strax innen 23 utropade Fredrik Reinfeldt Alliansen till vinnare.

Socialdemokraterna hade vid den senaste mätningen 35,6 procent ( -4,3 procent) vilket är dåligt men inte sås katastrofalt som det såg ut från vallokalsundersökningarna. Miljöpartiet fick 5,1 procent och vänsterpartiet 5,8 procent . Moderaterna fick 25,7 procent av rösterna och centern 8,0 procent. Folkpartiet bakckade till 7,4 procent ( - 6,0 procent) och även kristdemokraterna backar till 6,7 procent. Övriga partier får 5,8 procent.

När 5619 av 5783 valkretsar är färdigräknade är ställningen 47,9 för Alliansen och 46,3 för vänstermajoriteten.Mandatfördelningen skulle bli 177-172 alliansens fördel.

Läs mer

Tidigare artiklar

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM