Opinionsinstituten verkar ha överskattat alliansen

NYHETER

Stockholm

Opinionsinstituten överskattade den borgerliga alliansens styrka, att döma av den första valprognosen som blev klar vid 21.30-tiden på söndagskvällen.

Sämst lyckades Synovate Temo, som i den mätning som publicerades på lördagskvällen visade på en ledning för alliansen med 6,9 procentenheter över regeringspartierna.

Närmast valprognosens ledning för alliansen, 0,3 procentenheter (47,3-47,0), kom Skop, vars mätning som publicerades på lördagen visade en ledning för de borgerliga partierna med 1,3 procentenheter.

Sifos mätning från lördagen gav alliansen segern med 2,7 procentenheter, och Ruab med 2,1.

- Det här handlar fortfarande om en prognos och det går inte att dra några slutsatser av hur våra mätmetoder fungerar förrän hela valresultatet är klart, säger Niklas Källebring vid Synovate Temo till TT.

Han betonar också att siffror i opinionsundersökningar alltid innehåller statistiska felmarginaler, och att slumpen har betydelse för resultatet.

Opinionsinstituten har i varierande grad lyckats pricka in den första valprognosens resultat för de olika riksdagspartierna.

Statistiska centralbyrån vars valprognos publicerades så tidigt som i juni, var närmast bland instituten när det gällde att förutse resultaten för kristdemokraterna och miljöpartiet.

Demoskop, vars sista undersökning före valet publicerades i torsdags var bäst när det gällde resultatet för folkpartiet och vänstern.

Skops undersökning från lördagen kom närmast när det gällde socialdemokraternas röstsiffror.

Både Demoskop, Synovate Temo och Ruab överskattade moderaternas andel av rösterna, och gav partiet över 28 procent. Valprognosen gav partiet 25,1 procent.

Demoskop underskattade socialdemokraternas styrka bland väljarna, och gav partiet 33,3 procent i sin undersökning från i torsdags, medan valprognosen gav det 36,3 procent av rösterna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM