S-politiker oroade över sd-framryckning

Rekordsiffror i Landskrona - ”Rasismen har fått ett fäste”

NYHETER

Sverigedemokraterna går starkt framåt i många kommuner och oroar:

– Sd:s frammarsch innebär att rasismen har fått fäste. Att styra med sverigedemokraterna är uteslutet för vår del, säger Anders Karlsson, riksdagsman och ordförande i arbetarekommunen i Landskrona till sydsvenskan.se.

På socialdemokraterna valvaka i Landskrona var det deppig stämning, sedan partiet tappat två mandat. Samtidigt oroades man över Sverigdemokraternas framgångar. Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona, säger att han hade på känn att sd skulle gå framåt.

– Men inte att de skulle gå fram så mycket. Det är oroväckande och tråkigt att var femte Landskronabo lägger sin röst på sd. Det som har skapat det är sociala skillnader och utanförskap, säger han till sydsvenskan.se.

11 mandat i Landskrona

Redan innan kommunalvalet är helt färdigräknat står det klart att Sverigedemokraterna trefaldigat sin representation i landets kommunfullmäktigeförsamlingar.

I valet 2002 fick sd 49 mandat i 29 kommuner, nu tycks man ha säkrat åtminstone 152 platser i 57 kommuner.

I Landskrona, där sd ser ut att ta elva mandat, säger Niklas och Anders Karlsson att de aldrig kommer att samarbeta med sverigedemokraterna.

– Men vi håller dörren öppen för allt annat, säger Niklas Karlsson.

Malmös socialdemokratiske kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu oroades över sd:s framgångar i Malmö.

– Men de tycks ha tagit sina röster från Skånepartiet och Spi. Och Skånepartiet ser ut att kunna åka ur fullmäktige, säger Reepalu till sydsvenskan.se.

Nazisterna misslyckades

I Karlskrona får sd 8 mandat, i Trelleborg 7 och Svedala, Kävlinge, Eslöv och Helsingborg får 6 sd-mandat vardera.

Nationalsocialistisk front misslyckades kapitalt med att erövra några kommunfullmäktigeplatser i årets val.

Partiet ställde upp i sex kommuner: Karlskrona, Kristianstad, Vara, Trollhättan, Linköping och Sollentuna, men lyckades inte ens få ihop en procent av rösterna på någon av orterna.

Högst väljarandel tycks partiet ha fått i Trollhättan med 0,6 procent och i Vara med 0,5 procent.

Robert Triches, TT