Göran Persson är valets förlorare

Meddelar att han avgår i mars nästa år, men - ”Jag dyker upp igen på något sätt”

Efter valförlusten drog sig Göran Persson tillbaka i Sagerska palatset med sin Anitra.
NYHETER

Göran Persson avgår.

Det meddelade han i samband med att han medgav valförlusten på söndagskvällen.

– Jag kommer att sakna er, sade han.

– Valet blev en motgång. Det såg länge ut som att vi skulle kunna klara att fortsätta regera, men nu när rösterna är räknade så kan vi se att vi inte hamnar i majoritetet. Jag tar konsekvenserna av det och lämnar in min och regeringens avskedsansökan. Nu ska vi arbeta i opposition. Vår politik håller.

– De borgerliga ska mötas kraftfullt i riksdagen, kommun och landsting. Vi kommer aldrig att acceptera högerstyret. Vi kommer att slå tillbaka. Sedan är det också så att vi självklart skulle velat ha ett bättre resultat, men det jobb vi har gjort tillsammans har präglats av fin sammanhållning.

– Vi har förlorat valet - men vi är inget slaget parti, sade Persson som lovade en comback:

”Jag älskar er”

– Men den comebacken kommer inte jag att leda. I morgon kallar jag till extra kongress för att i mars nästa år utse min efterträdare. Tack för förtroendet, men det är rätt att en ny generation socialdemokrater nu tar vid.

– Jag kommer att sakna er. Jag älskar er och vi älskar vårt parti, sade han och möttes av jubel på socialdemokraternas valvaka.

På väg till Svt:s soffa sade han:

– Det är ett rikt och starkt land som borgarna tar över. De kommer verkligen till dukat bord. Jag hoppas att de inte missköter sig.

Vad ska du göra nu?

– Jag har jord, skog och fiskevatten så jag har att göra. Men jag släpper inte politiken, jag dyker upp igen på något sätt.

Kom igång för sent

Till Svt sade Göran Persson senare:

– Det är inte helt klart vad som gick fel och varför vi förlorade. Vi kom igång för sent och fick inte den konflikt med högern som vi behövde. Valrörelsen förstördes delvis av folkpartispionen och hade vi haft en vecka till hade vi kanske inte förlorat det.

Han höll inte med om beskrivningen att det var tjänstefel att förlora ett val i ekonomisk medgång.

– Man behöver ha en bra ekonomisk utveckling för att vinna. Men det räcker inte. Det är så mycket annat som kommer in. Hade vi inte haft tillväxten i botten så hade vi inte haft en chans efter tre mandatperoider.

Om beslutet att avgå säger han så här på väg ut från SVT:s studio:

– Någon måste ta på sig förlusten och därmed rena partiet. Det ger också partiet en möjlighet att vända blad och börja på nytt.

Är du förvånad över att förlora när ekonomin går så bra?

– Det räcker inte med bara en god ekonomi, det måste till något mer.

Han tar konsekvenserna av valresultatet personligen:

– Segern delas med alla. Förlusten - när den inträffar - drabbar en själv. Jag tar på mig nederlaget helt och hållet. Det är så man får förhålla sig. Nu startar vi med en diskussion inom partiet som ska sluta med en extrakongress där vi också ska välja en ny partiledare.

Till valet 2010 räknar Göran Persson med en socialdemokratisk återkomst.

– Det är god stämning i rörelsen men det är någon annan som nu ska leda oppositionen och återkomsten, säger han.

Dyster utsikt

Om Sverige de närmaste åren ger Göran Persson en dyster utsikt:

– De skattesänkningar som borgarna planerar får löntagarna betala med försämrade förmåner i a-kassan bland annat. Det kommer att skapa ett Sverige med starkare motsättningar. De år som ligger framför oss kommer att bli en stenhård strid om den svenska välfärdsmodellen.

Vad ska du göra nu? frågade Svt:s intervjuare K-G Bergström.

– Det vet jag inte, men det finns väl ganska mycket att ta sig an både här hemma och i andra sammanhang. Efter tio och ett halvt år som statsminister hade det varit orätt mot partiet och mig själv att som 61-åring leda partiet i opposition.

Historiskt svagt socialdemokratiskt val

Läs mer

Robert Triches