Wallström: Jag känner mig hedrad

Nätläsarna vill att Margot Wallström eller Thomas Bodström tar över som s-ledare

Foto: NIKOLAI jakobsen/lasse allard
Thomas Bodström och Margot Wallström är populära namn i spekulationerna kring vem som ska ersätta Göran Persson som partiledare för s.
NYHETER

Göran Persson avgår som partiledare.

I en omröstning på aftonbladet.se fanns det två solklara favoriter till socialdemokraternas partiledarpost – Thomas Bodström och Margot Wallström.

Thomas Bodström vill i dag inte avslöja om han vill efterträda Göran Persson.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera om det. Dessutom vore det taskigt mot Göran Persson att spekulera i det mindre än tolv timmar efter att han har meddelat att han avgår. Han har gjort ett bra jobb de här tio åren, sade Thomas Bodström som är en av de hetaste kandidaterna till socialdemokraternas partiledarpost till Aftonbladets Therese Hansson.

Det var en avslappnad Bodström som hämtade morgontidningen utanför villan i Stockholm, morgonen efter den dystra valnatten. Ett leende dök upp när han fick veta att svenska folket vill se honom som Perssons efterträdare. Men känslorna är blandade.

– Det känns så klart tråkigt så här dagen efter. Det kommer att svida i några dagar.

Wallström hedrad

Justitieminister Bodstöm fick 35,2 procent av rösterna i aftonbladet.se:s omröstning.

Som klar tvåa kom EU-kommissionären Margot Wallström med 25,6 procent av sympatierna.

Hon säger sig vara hedrad.

– Men jag tycker att det är för tidigt att dagen efter valet diskutera den frågan, säger Margot Wallström till TT.

– Jag kan bara upprepa vad jag sagt tidigare, jag är hedrad av att människor visar intresse för mig.

TT: Är det många som hört av sig sedan i går?

– Ja, det är många som hör av sig till mig och mina medarbetare.

TT: Vad säger de som hör av sig?

– Det finns de som vill att man ska fundera över vad man gör, säger Wallström men framhåller gång på gång att egentligen är hennes inställning oförändrad:

– Jag har ett jobb att sköta här, det vill jag slutföra.

Efter Wallström var det ett stort hopp till trean, Mona Sahlin med drygt tio procent av sympatierna. Jan Eliasson fick nio procent av rösterna, före Ulrica Messing (5,3) och outsidern Nalin Pekgul (5,0).

Ingen självklar kandidat

Socialdemokraterna har efter sitt sämsta val sedan 1914 nu sex månader på sig att hitta en ny partiledare.

Problemet för partiet är att det inte finns någon självklar kandidat.

Med Anna Lindhs död försvann den enda självklara efterträdaren till Göran Persson. Han har själv sagt att han var inriktad på att lämna över till henne.

När nu Persson meddelar att han vill avgå i mars, står partiet inför en mycket svår uppgift med ett antal tänkbara kandidater men ingen självklar.

Perssons egen favorit sägs vara finansminister Pär Nuder, men hans stöd i partiet är inte tillräckligt stort och hans utstrålning anses litet svag. Ett annat namn är näringsminister Thomas Östros, som länge varit en påläggskalv, men som inte riktigt har lyckats bli mycket mer.

Inte en man

Ytterligare en manlig kandidat är justitieminister Thomas Bodström, som är populärare än både Nuder och Östros, men som blev medlem i partiet i samband med att han blev minister. Han saknar politisk erfarenhet och tyngd.

Alla tre de kandidaterna har ett grundläggande fel – de är män.

Kravet på att socialdemokratin efter 100 år ska få sin första kvinnliga partiledare är mycket starkt i rörelsen. EU-kommissionären Margot Wallström har sedan Lindhs bortgång varit den mest populära kandidaten. Själv har hon sagt att hon inte vill. Men det har också varit känt att hon och Göran Persson inte har dragit jämnt. Sista ordet är knappast sagt från det hållet.

Kompromiss

En gammal kandidat som snubblade på en Toblerone är Mona Sahlin, som efter time-out från politiken kommit tillbaka och fått tyngre och tyngre poster i regeringen. Men en allmän uppfattning bland politiska bedömare är att hon inte längre har kvar den utstrålning som en gång bar fram henne till mållinjen.

Som en tänkbar kompromisskandidat har sedan en längre tid LO-ordförande Wanja Lundby Wedin nämnts. Men trots att hon sitter i partiets högsta beslutande organ, VU, har hon till skillnad från alla andra kandidater inte någon politisk erfarenhet utan har sin gärning i det fackliga livet.

En kandidat som nämnts på senare tid är infrastrukturminister Ulrica Messing, som vuxit klart i sin roll. Hennes problem är att hon fortfarande är ung och inte hunnit få den erfarenhet och förankring i partiet som kanske behövs.

Läs mer

Sandra Wejbro, Susanna Vidlund, Patrik Andersson, Robert Triches, TT

ARTIKELN HANDLAR OM