”Helt rätt av Persson att gå”

Lena Mellin om valets vinnare och förlorare

NYHETER

Fredrik Reinfeldts framgångsrecept stavas enighet.

Göran Perssons stora tabbe var att ge bort jobbfrågan till alliansen.

Det säger Aftonbladets Lena Mellin i en snabbanalys av valresultatet.

Varför gick det så dåligt för socialdemokraterna?

– Göran Persson har totalt dominerat svensk politik i tio år och nu finns det en stor trötthet på honom bland svenska folket.

– Sen gjorde de flera stora misstag under valrörelsen. Det största var att ge bort jobbfrågan till alliansen, som fullkomligt adopterade den.

Var det rätt av Persson att gå nu?

– Ja, det är helt rätt. Nu måste socialdemokraterna rannsaka sig och se vad som gick fel – och han hade inte kunnat sitta som ledare i det arbetet.

– Det var heller inte oväntat att han gick; eller kanske lite oväntat att han gjorde det på själva valnatten men att han skulle gå snabbt efter en förlust var väntat. Hade socialdemokraterna vunnit hade han också avgått, men det hade dröjt lite längre.

Vem kommer efter Persson?

– Mycket svårt att säga men det finns ett hårt tryck att det ska bli en kvinna. Margot Wallström och Wanja Lundby-Wedin är båda mycket populära – men ingen av dem sitter i riksdagen. De kan alltså inte delta i debatten från talarstolen där, och det ligger dem i fatet.

Vilket blir det främsta arvet efter Göran Persson?

– Främst tror jag faktiskt att det blir hans enorma personlighet. Som finansminister var han den som sanerade Sveriges dåliga finanser – men inga stora frågor har faktiskt avgjorts under hans tid som statsminister. Jämför med Ingvar Carlsson, som hade den stora skatteuppgörelsen, energiöverenskommelsen och EU-medlemskapet.

Fredrik Reinfeldt då – varför lyckades han så bra?

– Han lyckades skapa ett trovärdigt alternativ. Alliansen kunde samla ihop sig och lyckades hålla sig till det som de kom överens om. De har också varit väldigt samspelta under hela valrörelsen.

Kommer de att fortsätta vara det nu när de får regera?

– Åtminstone de närmaste åren. De har ju löst alla stora stridsfrågor så de borde kunna hålla ihop regeringen.

Ser du någon fråga som kan hota alliansen?

– Nej, inte nu. På sikt måste de lösa frågan om kärnkraften, efter 2010. Men det kan alltid dyka upp något helt oväntat.

Läs mer

Anna Andersson