Förstagångsväljarna röstar röd-grönt

Miljöpartiet och vänstern starkast bland unga väljare

NYHETER

När förstagånsgväljarnas röster redovisas i SVT:s valundersökning får socialdemokraterna och moderaterna nästan lika mycket stöd, 26 respektive 27 procent av rösterna.

Men det rödgröna blocket hade vunnit över alliansen om förstagångsväljarna fått bestämma.

47 procent av förstagångsväljarnas röster går enligt SVT:s valundersökning till vänsterblocket med socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.

45 procent av rösterna går till alliansen. Övriga partier får 8 procent.

– Den gamla sanningen att vänsterpartiet och miljöpartiet är starka bland de unga är fortfarande sann även om vänsterpartiet har gått tillbaka, sa statsvetaren Sören Holmberg i SVT:s direktsändning.

Svagt stöd för s

Socialdemokraterna har traditionellt sitt svagaste stöd bland unga. I årets val verkar partiet få stöd av 26 procent av förstagångsväljarna jämfört med 35 procent av väljarkåren totalt.

Sören Holmberg är något förvånad över att moderaterna inte fått fler röster bland ungdomarna.

– Om ett parti gör en sådan kanonframgång som moderaterna gör då brukar det synas mer bland förstagångsväljarnas röster än vad det gör här, säger han.

Han säger också att det finns anledning att tro att Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Fi har starkare stöd bland unga än i övriga grupper.

Stora skillnader mellan unga och gamla

Skillanderna mellan de allra yngsta och allra äldsta väljarna syns mest på rösterna till vänsterpartiet, miljöpartiet och övriga partier som får mycket fler röster av unga, medan kristdemokraterna och socialdemokraterna har starkaste stödet bland äldre väljare.

Om förstagångsväljarna får bestämma så åker kd ur riksdagen, de får bara 3 procent.

Åldersskillnaderna kan vara större än vid förra valet, enligt Sören Holmberg.

– Vi är kanske på väg mot en generationskamp i röstandet, säger han.

Läs också:

Karin Abrahamsson ([email protected])