Unga väljare har mer inflytande än på länge

NYHETER

Förstagångsväljarna är fler än någonsin i årets val.

De är mer osäkra än äldre väljare, röstskolkar oftare och väntar in i det sista med att bestämma sig.

Följ valet på Ungt val. Vi har koll på de unga väljarna.

I det förra riksdagsvalet sjönk valdeltagandet bland förstagångsväljarna till 70 procent.

Framförallt var det killarna som röstskolkade. Bara 68 procent av dem gick till valurnorna, medan tjejerna var något flitigare. 73 procent av tjejerna röstade.

De som får rösta för allra första gången har ofta ett lägre valdeltagande än genomsnittet.

”Mindre intresse”

– De kan mindre än äldre väljare, har ett lägre intresse och exponeras mindre för politiska nyheter. De lider mer än andra av informationsbrist så det gäller att partierna och medierna lyckas klargöra skillnaderna mellan partierna för att de ska rösta, säger statsvetaren Henrik Oscarsson som är expert på väljarbeteende.

I år har ni förstagångsväljare större inflytande än på länge. Inte sedan valet 1976 har ni varit så många.

Närmare bestämt är ni 440 000 stycken. Det är ungefär 6 procent av hela väljarkåren.

Jobben blev viktigaste frågan

När Ungt val genomförde sin stora enkät bland 4 000 ungdomar runt om i Sverige valdes, förutom skolan, jobben och ungdomsarbetslösheten till den allra viktigaste frågan. Jobbfrågan har sedan präglat hela valrörelsen. Moderaterna har kallat sig det nya arbetarpartiet, socialdemokraterna har ofta upprepat att "alla ska med” och centern har fått ris och ros för sitt förslag om ungdomskontrakt med lägre anställningsskydd för unga.

Ungt val följde valvakan under söndagskvällen och kommer att fortsätta titta på resultat och statistik som ploppar upp de närmaste veckorna. Småpartierna fick många röster av förstagångsväljarna och de rösterna är inte färdigräknade förrän på onsdag.

Häng med.

Läs också:

Karin Abrahamsson ([email protected])