Nytt parti fick 39 procent

Malålistan blev största parti

NYHETER

Vill du ta en genväg till makten? Bilda ett eget parti.

Nybildade Malålistan stal 38,9 procent av rösterna i Malå kommun - och blev största parti.

I en lång rad svenska kommuner blev nya lokala partier de stora vinnarna. Och gjorde rikets storsegrare till förlorare. I Malå i Västerbotten tappade moderaterna samtliga sju mandat i kommunfullmäktige. Fram som vinnare klev i stället Malålistan, som fick 38,9 procent av väljarna med sig - och 12 mandat.

Eldsjälar bakom

Att nya partier snabbt kan bli stora lokalt har flera orsaker, enligt Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet:

- Ofta handlar det om eldsjälar, som antingen bryter sig ut ur ett etablerat parti, eller bildar ett helt nytt. Bakom ligger ofta en viktig sakfråga, eller en lokal skandal i kommunen.

- Till en del beror det också på att de etablerade partierna krymper. De har helt enkelt inte folk nog för att vara på plats överallt. Medan de nya partierna kan använda sig av nätverk på orten - ungefär som de etablerade gjorde när de var unga partier.

Även i Herrljunga i Västergötland och Mullsjö i Småland blev nykomlingar största partier: Kommunens väl stal 29,7 procent av rösterna och tog tolv mandat i fullmäktige i Herrljunga. Mullsjö framtid vann sin kommun med 24,9 procent.

Blev näst störst

I Strömsund i Jämtland tog nykomlingen Rättvis demokrati 25,9 procent. Hylte i Hallands län röstade fram Kommunens väl till elva stolar i fullmäktige och 25,5 procent av rösterna - näst största parti. Allians för Ragunda i Jämtland blev också en vinnande nykomling med 20,4 procent. Likaså Strömstadspartiet i Bohuslän, 28 procent, Torsåspartiet i Torsås i Småland, 18,5 procent, och Kraftsamling för Ljusnarsberg i Västmanland, 14,7 procent.

- Det är en trend att gruppen övriga partier ökar i kommunalvalen. Genomsnittet ligger nu på 7-8 procent av väljarkåren, säger Henrik Oscarsson.

Arne Höök