Skippa mäklaren – tjäna tusenlappar

Att sälja privat är nya trenden – men vågar du?

1 av 2 | Foto: ROBIN NORDLUND
NU Allt fler säljer sin lägenhet på egen hand. Simon Rue Hallén är en av dem. ”Jag tror att marknadsvärdet på min lägenhet talar för sig självt”, säger han.
NYHETER

Sälj själv utan mäklare. Det är senaste trenden i bostadsbranschen. Simon Rue Hallén, 29 år, väljer mäklarfritt.

Det är på nätet mäklarnas nya konkurrenter finns. Hemverket är ett av fyra nystartade företag som ska hjälpa privata säljare att klara sig utan mäklare.

– Mäklarna i dag gör mindre än de gjorde tidigare. Numera hittar många sina bostäder på internet och mäklaren ägnar sig mest åt själva kontraktsförfarandet, säger Imre Marton, vd på Hemverket.

Redan 19 spekulanter

Simon Rue Hallén, 29 år, har valt att sälja själv. Han har redan 19 spekulanter på sin etta på Sibyllegatan på Östermalm.

– Jag tycker att det finns en god tanke i att ägaren får sälja själv. Och jag tror att marknadsvärdet på min lägenhet talar för sig självt, säger han. Simon Rue Hallén har gått på många visningar och efter jämförelser kommit fram till det pris han sätter på sin lägenhet, 1 260 000 kronor.

– Om jag är nöjd och kunden är nöjd så har det ju fungerat, säger han.

En mäklare hade tagit omkring 40000 kronor, omkring tre procent av slutpriset, för att sälja lägenheten. Mäklarsamfundets vd Lars Kilander tycker att det är en trygghetsfråga att anlita en mäklare.

Köparen hamnar i kläm

– Om säljaren inte har en mäklare så föreslår jag att du som köpare anlitar en. Säljaren kommer ofta undan medan köparen hamnar i kläm, säger han.

Enligt Lars Kilander är det många som börjar försöka sälja själva men som sedan anlitar en fastighetsmäklare.

– Det är mer jobb än man kan tro och dessutom får många negativa reaktioner från spekulanterna, säger Lars Kilander.

Fyra steg till egen försäljning

4 sajter för dig som vill sälja privat

Jessica Balksjö