Grattis, älskling

I natt började Reinfeldts nya liv - som statsminister

1 av 3 | Foto: björn lindahl
"jag är mycket lycklig" Efter en lång och bitvis oviss valnatt är moderatledaren Fredrik Reinfeldt och hans hustru Filippa på väg hem – men först blev det en öl och lite eftersnack med de närmaste medarbetarna hemma hos presschefen.
NYHETER

Sent i natt lämnade Sveriges nye statsminister valvakan på Nalen i Stockholm.

Och fick en lång segerkyss av sin hustru Filippa.

-Du fick visst lite läppstift på munnen, sa hon skrattande. Hon var förstås också överlycklig över sin egen storseger i kommunvalet i Täby.

Sveriges nye statsminister är utmattad, slutkörd och trött -men mycket, mycket lycklig.

Direkt efter valvakan åkte han hem till sin presschef Ulrica Schenströms lägenhet i Vasastan. Där samlades de närmaste medarbetarna för att andas ut, se de sena tv-sändningarna och ta en öl.

- Jag är mycket lycklig, sa han till Aftonbladet strax innan han kom hem klockan 03.48 i morse.

Fredrik Reinfeldt, 41, blir den yngste statsministern i modern tid.

-Jag vill regera Sverige som en representant för hela folket, säger han.

Historisk uppgift

Sedan han tillträdde som moderatledare för knappt tre år sedan har han sett sig själv ha en historisk uppgift. Att bli ihågkommen som den som bröt den socialdemokratiska dominansen i svensk politik.

Han satsade allt på omvandlingen av partiet och lanseringen på de nya moderaterna. I går vann han det avgörande slaget. Slaget om Sverige.

-Vi gick till val som de nya moderaterna. Vi har vunnit valet som de nya moderaterna och vi ska regera Sverige som de nya moderaterna, sa han i sitt segertal.

Men det blev en riktig valrysare. Skillnaden mellan blocken var nere på 0,1 procent så sent som 22. Stämningen på valvakan blev snabbt mycket avvaktande.

Även Fredrik Reinfeldt visste att slaget var långtifrån givet. Därför valde han att stanna kvar i ett rum en trappa ned nästan hela kvällen.

Korkar upp champis

Först klockan 22.47 vågade moderatledaren räkna med seger och inse att han nu är Sveriges nye statsminister.

Då äntligen kom han upp på Nalens scen. Publikens jubel ville aldrig ta slut. De stampade i golvet, viftade med flaggor och skanderade "Fredrik, Fredrik, Fredrik". Äntligen kunde de hängivna valarbetarna korka upp den där champagnen som stått på kylning sedan katstrofvalet för fyra år sedan.

Bara barnen Gustaf, 13, Erik, 11, och Ebba, 6, som låg och sov hemma i villan i Täby hade ännu inte förstått vidden av sin pappas seger.

Elisabeth Marmorstein