Mannen bakom Reinfeldt

BORG-Are Anders Borg har funnits med moderatledaren Fredrik Reinfeldt under hela valrörelsen och har en unik ställning i partiet.
NYHETER

Moderaterna har inte en partiledare-de har två.

Nationalekonomen

Anders Borg, 38, är mannen bakom Fredrik Reinfeldts valseger.

Och moderaternas mäktigaste doldis.

Under valvakan igår kväll fanns Anders Borg ständigt vid Fredrik Reinfeldts sida. Han är inte bara moderaternas chefsekonom utan också hela alliansens. Den som frågar centern, folkpartiet eller kristdemokraterna om sänkningen av a-kassan blir direkt hänvisad till Anders Borg.

Alliansens "Rainman"

Ekonomen med hästsvans och ring i örat har blivit en symbol för de nya moderaterna. Mörk kostym gillar han inte, hellre en urtvättad svart t-shirt under manchesterkavajen.

Vissa kallar honom moderaternas "Rainman" - han använder matematiska uträkningar för att ta reda på hur världen fungerar.

Moderaterna har under radarparet Reinfeldt och Borg lagt om hela den ekonomiska politiken. På 90-talet, då han arbetade för Carl Bildt, ville nyliberalen Borg montera ner välfärdspolitiken och skrota Ams.

I dag försvarar han båda. Sedan april förra året sitter han i Ams styrelse.

Hans omsvängning, säger han, har kommit både genom saklig analys av arbetsmarknaden och genom större livserfarenhet.

Att bli pappa har förändrat honom.

Möjlig finansminister

-Jag har mer och mer glidit tillbaka till vad som är mina grundläggande värderingar.

-Jag tror att den svenska modellen med kollektivavtal, god anställningstrygghet och starka fackföreningar fungerar väldigt bra.

De främsta förebilderna kommer båda från socialdemokratin: SEB:s chefsekonom Klas Eklund och förre finansministern Kjell-Olof Feldt. I spekulationerna om vem som ska bli finansminister nu i en borgerlig regering är Anders Borg en av kandidaterna.

Men de flesta tror att han kommer att fortsätta att jobba i team med Reinfeldt som statssekreterare på statsrådsberedningen.

Elisabeth Marmorstein