Kändisar kommer och går i nya riksdagen

Solveig Ternström: IN! - Jan Emanuel: UT!

NYHETER

Skådespelerskan och centerpartisten Solveig Ternström gör entré i riksdagen.

Men den kände Robinsonvinnaren Jan Emanuel Johansson (s) åker ut:

- Jag ryker nu. Har man gett allt man har i fyra år är det omöjligt att inte ta det personligt. Jag får inte förnyat förtroende och jag är både ledsen och orolig, säger han.

Jan-Emanuel Johansson kom in i riksdagen genom personval 2002.

Fram- och motgångar för partierna påverkar sammansättningen i riksdagen. Fortfarande finns dock chans för utslagna kandidater att ta sig in genom personkryss.

Socialdemokraternas dåliga resultat leder till att flera försvinner. Därtill kommer att socialdemokraterna inte får bilda regering, vilket leder till att tidigare ministrar nu i stället tar plats i riksdagen. Till exempel får vårdministern Ylva Johansson ta plats på Skånebänken. Men miljöminister Lena Sommestad hamnade utanför, precis som tidigare ministern Britta Lejon.

Torgny Johansson som figurerat i skandalen om Byggettans spritfest på midsommar kommer inte heller in.

Alf Svensson

Centerns ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley tar plats, men inte liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm.

Cecilia Wikström (fp) som blivit kändis genom sitt förslag om en litteraturkanon förlorar sin plats, liksom Anna Grönlund Krantz. Även folkpartiets affischnamn Nyamko Sabuni riskerar att åka ur, om inte Jan Björklund blir minister i den nya alliansregeringen.

Förre kd-ledaren Alf Svensson valdes in på två Skånelistor. Den ena platsen kan han överlåta till Peter Althin, som står tvåa på den ena listan. Däremot ser det ut som nuvarande vice talmannen Helena Höij blir utan riksdagsplats.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson förlorade sitt mandat i hemmadistriktet Norrbotten men kommer i stället in för Östergötland. Ny i mp-gruppen är bland andra Mehmet Kaplan, talesman för Sveriges muslimska råd.

Nya moderater

Moderaternas framgångar gör att många nya tar plats. Till exempel Sebastian Cederschiöld, son till EU-parlamentarikern Charlotte och tidigare finansborgarrådet Carl.

Anna Kinberg Batra, som blev rikskänd efter sitt uttalande om att stockholmare är intelligentare än landsortsbor, tar plats liksom Oskar Öholm, förbundssekreterare i moderata ungdomsförbundet och son till tv-profilen Siewert Öholm.

Ett nytt moderatnamn att börja öva på är också Walburga Habsburg Douglas, bördig från Bayern.

Maria Davidsson/TT Lillemor Idling/TT