”Livet går vidare”

Göran Persson mötte pressen vid lunchtid - sammanbiten men inte nedslagen

NYHETER

Strax efter klockan 12 på måndagen klev den avgående statsministern Göran Persson ut från Sagerska huset.

– Man ska ta ett nederlag med gott humör, sa Persson till, den församlade pressen - men medgav samtidigt att han kände ett ”stänk av bitterhet” över gårdagens valförlust.

Under hela måndagsmorgonen stod ett stort pressuppbåd utanför Sagerska huset och väntade på att få en pratstund med den avgående statsministern Göran Persson.

Strax efter klockan 12 klev han ut. Sammanbiten, men inte nedslagen. SVT:s Elisabet Höglund fick den första pratstunden med Persson.

”I natt sov jag gott”

– Livet går vidare, man vänder blad, sa statsministern om söndagens valförlust.

– Det innebär inte att man känner glädje över det som hände i går.

Hur sov du i natt?

– I natt sov jag gott. Och i morse tittade jag igenom hela valresultatet.

Enligt Göran Persson var det främst i Stockholm som socialdemokraterna tappade väljare. I norra Sverige - ”där arbetslösheten är hög” - har partiet fortfarande kvar sitt starka stöd.

Du kan förbereda dig för ett nytt liv nu - är du trots allt inte lite glad i dag?

– Nej, men jag är fullständigt klar över att förlorar man valet vid 57 års ålder och efter tio år som statsminister, då är det inte jag som ska leda comebacken.

Göran Persson sa sig inte ha planerat någonting för vem som ska efterträda honom - det blir partiets uppgift, slog han fast.

Persson fick också frågan hur det känns att lämna över ett Sverige som är mitt inne i en högkonjunktur och går väldigt bra.

”Stänk av bitterhet”

– Det är klart att det finns ett stänk av bitterhet över att andra får skörda det man själv sått.

– Men låt mig säga en sak. Det som skapats i möda kan snabbt fördärvas, sa Göran Persson och varnade för att en överhettning av ekonomin väntar ”runt hörnet”.

Efter att ha pratat med pressen begav sig Persson till sitt arbete på Rosenbad. Vid 14-tiden i dag väntas han lämna in sin avskedsansökan till riksdagens talman Björn von Sydow.

Mia Carron