”Valrysaren gav tydligt regeringsskifte”

Så skriver svenska ledarsidor

NYHETER

Svenska Dagbladet (obunden moderat) skriver att svenskarna valde hopp och framtid:

”Den borgerliga segern är tydlig och klar. Marginalen blir fem eller sju mandat. Inget jordskred. Men himmelskt. Lättnaden känns in i märgen över att rösträkningens ruskiga spänning fick rätt sorts upplösning. Det inte blir fyra år till med Maktpartiet vid styret och miljöpartiet och ohlygarkerna i sidovagnen. Fredrik Reinfeldt blir statsminister. Göran Persson lämnar såväl Rosenbad som partiledarskapet och blir Han Som Inte Längre Bestämmer. Det är inte en dag för tidigt. Han har haft makten för länge. Socialdemokraterna har haft makten för länge. Svensk demokrati är en av gårdagens vinnare”.

Norrländska Socialdemokraten (s) drar paralleller med tidigare val:

”I valrörelsen 1976 fick dåvarande s-ledaren och statsministern Olof Palme också veta att han hade varit arrogant mot utmanaren Torbjörn Fälldin. Den här gången har det hetat att Göran Persson ”mobbat” Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt. I tidningarna har Persson beskrivits antingen som pamp, buffel, sexist, förbrukad, tom på kraft eller auktoritär förtryckare. Samtidigt har de borgerliga – i likhet med 1976 – kritiserat det långvariga socialdemokratiskt maktinnehavet. Det har varit en borgerlig strategi att tala om hur länge socialdemokraterna suttit vid regeringsmakten. Maktväxling har framställts som något eftersträvansvärt i sig självt”.

Sydsvenskan (oberoende liberal) gratulerar väljarna men anser att mycket arbete kvarstår:

”Ett regeringsskifte är på tiden. Inte så att alliansen har svar på alla frågor. Eller att den i alla avseenden överglänser socialdemokraterna. Långt därifrån. Men svensk demokrati står inför en syresättning. En vindil drar genom riksdagen och Rosenbad och kan vädra ut arrogans och maktmissbruk efter tolv år med s-styre. Det är viktigt i sig. En ny regering måste försöka skapa en anständig utnämningspolitik, avpolitisera ämbetsverk och ta fler angelägna steg bort från den mentala enpartistaten.”

Göteborgs-Posten (liberal) förklarar varför alliansen vunnit valet:

”Alliansen vann striden om det så kallade problemformuleringsprivilegiet – alltså kampen om vem som bestämmer vad valrörelsen skall handla om. Socialdemokraterna är så vana vid att ha detta privilegium att Göran Persson helt fräckt bestämde att valrörelsen inte skulle handla om arbetslöshet och utanförskap. Det misslyckades. När Persson sista veckan upptäckte att valrörelsen visst handlade om arbetslöshet och utanförskap var det för sent och han stod utan handlingsprogram.”

TT