Utlandsk press: Perssons fel att s förlorade

”Verkade mer intresserad av sin herrgård än valet”

NYHETER

STOCKHOLM

Det var Perssons fel, säger Nya Izvestijas korrespondent Alexei Smirnov. Persson verkade mer intresserad av sin herrgård än valet.

Persson satt kvar för länge, säger japanska Kyodos utsände Kaminishi Kawara.

Ingen överraskning, tycker Aftenpostens Atle Syvertsen.

– Många tyckte en förändring var på tiden efter så lång tid vid makten.

Så snart den första vallokalsundersökningen kom rusade de flesta av de många tillresta och i Sverige boende utländska korrespondenterna till moderaterna och Fredrik Reinfeldt.

Kände vittring

Det kom ovanligt många journalister från utlandet till valet i Sverige, de kände vittringen av en stor nyhet, för det är det när ett parti som suttit vid makten så länge som socialdemokraterna förlorar.

Fem större japanska medier har sänt medarbetare till Stockholm och Kaminishi Kawara gjorde en snabb analys:

– Perssons politik är inte nödvändigtvis fel. Men Persson själv stannade kvar för länge. Det är goda tider, folk vågar ta chansen och befarar inte någon stor förändring.

Polska korrespondenten Anna Nowacka-Isaksson tror inte valet får internationella följder, åtminstone inte i Polen.

Hennes morgontidning Rzeczpospolita skriver i en kommentar att man inte har något otalt med Sverige som skulle kunna flamma upp på grund av valet.

Stort i Norden

I Norden var regimskiftet en förstanyhet. Men en snabbtitt på internationella massmedier visar att annat än Sverige bekymrade i andra länder.

I exempelvis Tyskland var man mer intresserad av ett eget delstatsval med sensationellt resultat, i Italien var det påvens tvist med muslimerna som fortfarande dominerar och Österrike har ett eget val att bekymra sig över.

Thomas Höjeberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM