Sd:s rekordval - en besvikelse

Statsvetare: Deras partistöd kommer att växa enormt

Foto: MATTIAS CARLSSON
KLARADE INTE SPÄRREN Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson och partikollegor tar besviket emot de första valresultaten på Chaplin Bar. Partiet hade hoppas på att komma in i riksdagen.
NYHETER

Var femte röst i Landskrona, nästan åtta procent i Malmö - och platser i 78 kommuner och minst tre landsting.

Men sverigedemokraterna var missnöjda med sitt val.

De hade trott på en plats i riksdagen.

Besvikna sverigedemokrater i natt.

På en restaurang i centrala Stockholm följde ett 50-tal sverigedemokrater, många från partiets starka fästen i Skåne, valresultatet. Förhoppningarna var högt ställda, målet att nå fyra procent och en plats i riksdagen.

Kraftigt genomslag

Det misslyckades, men siffrorna från kommuner och landsting visar på ett kraftigt genomslag för partiet.

I Landskrona blir sd kommunens tredje största parti med 22,6 procent av rösterna och preliminärt 12 mandat i fullmäktige. I Helsingborg tog sd 9,6 procent, i Trelleborg 12,6. I Skånelandstinget får sd preliminärt 10 mandat (6,7 procent) och i Blekinge och Örebro vardera 3 mandat.

"Mun mot mun"

- De växer via mun-mot-mun-metoden, säger statsvetaren Henrik Oscarsson. Och de närmar sig faktiskt 12-procentsgränsen för vissa områden - det som kan ge en riksdagsplats.

Kommer sverigedemokraterna in i riksdagen nästa val, 2010?

- Det vet man inte, men framgång föder framgång. Och de får ett oerhört mycket större lokalt partistöd nu, mer pengar alltså. Det ger dem en bättre kampanjkassa nästa gång, och de kan bygga en större organisation.

- De här krafterna gror ironiskt nog ofta på orter med få invandrare, men de har en förmåga att knyta nästan alla samhällsproblem till invandringen.

Kan inte ignoreras

- Hursomhelst måste vi statsvetare börja tala om partiet, det går inte att ignorera längre.

Hade sverigedemokraterna nått 2,5 procent i riksdagsvalet hade de även varit berättigade till statligt partistöd.

- Det ger ruskigt mycket mer pengar, men även deras lokala partistöd växer enormt med resultatet, säger Henrik Oscarsson.

Sverigedemokraterna tar plats i 78 kommuner

Petter Ovander