Avskedet - ord för ord

Här slutar en epok i vår politiska historia

Foto: URBAN ANDERSSON
exit PERSSON En djupt rörd - men också lättad - Göran Persson möter valarbetarna på Norra Latin i Stockholm. Persson vet att valet är förlorat och att hans år vid makten är över. Han avslutar sitt tal med orden: "Jag älskar er. Och vi älskar vårt parti. Tack ska ni ha."
NYHETER

Valet är... Jag älskar dig också! Nu ska jag säga några allvarliga ord. Nu samlar vi oss. Det blev en motgång. Det såg länge ut som att vi skulle kunna fortsätta att regera. Men när nu röstningen är gjord, rösterna är räknade, så kan vi se att vi hamnar i minoritet.

Jag tar konsekvenserna och går i morgon till talmannen och lämnar in min och regeringens avskedsansökan. Sen organiserar vi direkt arbetet för en kraftfull och konstruktiv opposition. (jubel) Därför att det är också viktigt att säga: vår politik, den håller.

Det systemskifte som de borgerliga planerar, det ska mötas kraftfullt i riksdagen, det ska mötas kraftfullt i kommuner och landsting och det ska mötas kraftfullt i debatt på gator och torg. Vi kommer aldrig att acceptera högerns systemskifte. Vi slår tillbaka! (jubel) Sen är det också så att naturligtvis skulle vi ha velat haft ett bättre resultat, det är självklart. Men det jobb ni har gjort, det vi har gjort tillsammans, vi har varit många, har präglats av en väldigt god stämning och en fin sammanhållning.

Vi har förlorat valet, men vi är inget slaget parti. Nu siktar vi på att komma tillbaka. (jubel) Men den comebacken i regeringsställning, partivänner, den comebacken kommer jag icke att leda. I morgon så föreslår jag verkställande utskottet att inkalla en extra kongress för att i mars månad nästa år utse min efterträdare. Tack för förtroendet under dessa fantastiska år. Men det är rätt att en ung, ny generation socialdemokrater ska ta sig an att utmana den samlade borgerligheten.

Jag kan inte, och ska inte, efter ett långt regeringsinnehav, på väg upp mot de 60, leda det arbetet, det ska någon annan göra.

Jag kommer att sakna er! (jubel)

Jag kommer att sakna er, och hur konstigt det än kan låta, så är det med en känsla av både gemenskap och kraft som jag kommer att vara med om att se till så att vi nu får en ny ledning för partiet. En ledning, som baserat på valrörelsen, baserat på partiets styrka och organisation, kommer att ta oss till valseger senast 2010.

Tack! (jubel) Tack, tack för allt. Tack för vänskap.

Tack för stöd.

Tack för solidaritet.

Tack för de härligaste år jag har haft i mitt liv.

Tack för den enorma värme och sympati ni har visat. Jag älskar er. Och vi älskar vårt parti.

Tack ska ni ha!

Klockan 22.59 i går kväll steg Göran Persson upp på scenen på socialdemokraternas valvaka i Norra Latin i Stockholm. Då visste han: Valet var förlorat och hans tio år vid makten var slut. I ett känslomässigt tal tog han farväl - både som statsminister och partiordförande. Djupt tagen, men synbart lättad. En epok är över. En statsman har gjort sorti.

Foto: Urban Andersson