Perssons 10 missar

Lena Mellin: Nu blir han ihågkommen för sitt herrgårdsbygge

NYHETER

Det var inte socialdemokraterna som förlorade makten. Det var Göran Persson.

Men det var inte Fredrik Reinfeldt som vann valet. Det var alliansen.

Foto: URBAN ANDERSSON
Mest höjda skatter Han talade om det gröna folkhemmet. Av det blev det mest höjda skatter på el, olja och bensin.

Jobben

Sensationerna avlöste varandra i det jämnaste valet på mycket länge.

lEfter tolv år med en socialdemokratisk regering tar en fyrpartikoalition över. Till skillnad från den förra borgerliga regeringen stöds den av en majoritet i riksdagen.

lModeraterna, som är större än de tre andra partierna tillsammans, gör sitt bästa val sedan 1928.

lSocialdemokraternas valresultat är däremot det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes 1921. Trots att det är dånande högkonjunktur.

lGöran Persson tog konsekvenserna och avgick i direktsänd tv.

I dag lämnar han in avskedsansökan efter 10,5 år som statsminister. I mars lämnar han posten som partiledare efter elva år i ledningen för riksdagens största parti.

Valet har alltså en överlägsen vinnare, Fredrik Reinfeldt och moderaterna. Efter sin första valrörelse som partiledare har han redan nått målet - han blir ny svensk statsminister.

Men det var inte Fredrik Reinfeldt och moderaterna som vann valet. Det var alliansen.

Allt började i Högfors

Allians för maktskifte bildades för två år sedan hemma hos Maud Olofsson i Västerbotten. Analysen bakom bildandet var enkel. För att kunna utmana socialdemokraterna måste de erbjuda väljarna ett trovärdigt alternativ. Ett alternativ med ett attraktivt program. Ett alternativ som inte kivades och bråkade.

Den taktiken lyckades. För första gången på 27 år bildas en borgerlig majoritetsregering.

För att bli framgångsrika tillsammans har de fyra partierna tvingats till eftergifter. I enighetens namn har de mest radikala förslagen filats bort. En ganska vildvuxen kvartett blev en mer spolformad allians.

Jobben viktigast

Men alliansen har inte vunnit enbart på egna meriter. De har haft god hjälp av socialdemokraternas egna tillkortakommanden.

Jobben var valets viktigaste fråga.

Både för partierna och väljarna.

Det har varit en av

socialdemokraternas trumfkort.

Men i år adopterade alliansen sysselsättningen, till en början utan socialdemokratiska protester. Sedan alliansen presenterat sitt valmanifest försökte statsråden Mona Sahlin och Thomas Östros ta tillbaka initiativet genom ett utspel om framtidens jobb. Det fungerade inte.

Men framför allt har socialdemokraterna misslyckats med att engagera. Efter tolv år vid makten föreföll idéerna ha tagit slut och visionerna försvunnit in i dimman. Regeringspartiet kunde inte ge övertygande svar på de grundläggande frågorna om vart de ville styra skutan. Och varför.

Korsords-SM

Men det fanns också en viss trötthet med personen Persson. I tio år har han dominerat den politiska scenen. Men inte bara den. Som den värsta estradör har han dykt överallt. Som prisutdelare i korsords-SM, som strömmingsstekare i matlagnings-tv, som skogsbonde i branschpressen. Till slut blev det helt enkelt lite väl mycket Persson.

För socialdemokraterna stundar en prövningens tid. Hur ser deras erbjudande till väljarna ut? Vad skiljer socialdemokraterna från de andra partierna? När valnederlaget analyserats klart måste svaren finnas.

Göran Persson höll ett storstilat avskedstal. Han undvek visserligen att gratulera segrarna. Men han drog snabbt den enda möjliga slutsatsen. En valförlust när ekonomin går som tåget måste få konsekvenser - även i den högsta ledningen. Det var stort och det måste ha varit svårt.

Har backat i fem av sex val

När historien om Göran Perssons tid vid makten ska skrivas kommer den inte att bli smickrande. Hans parti har backat i fem av de sex val han lett det i.

Förutom saneringen av statens bankruttsmässiga ekonomi, som genomfördes med Persson som finansminister, har han inte heller satt minnesvärda märken i den politiska parketten.

I installationstalet 1996 talade Göran Persson om det gröna folkhemmet. Det var en ny vision, en ny uppgift för socialdemokraterna. Idén var suverän. Men det blev mest skattehöjningar på el, olja och bensin.

Göran Persson kommer inte att gå till historien som en stor och nydanande politiker. Han kommer att gå till historien som en stor personlighet. Som skilde sig, gifte sig och byggde herrgård för öppen ridå.

Lena Mellin