Äntligen är segern vår!

Alliansen firade i natt: Vi har väntat så länge

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
segerns sötma I natt firade alliansens supportrar det historiska valet med att jublande bada i fontänen på Sergels torg i Stockholm.
NYHETER

I natt firade alliansens supportrar valet som en VM-seger -i fontänen på Sergels torg.

Även Lars Leijonborg gladdes åt valsegern, trots fp:s bottenresultat.

-En alliansregering var vårt huvudmål, säger han.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Glada gjorde alliansledarna ett gemensamt framträdande i SVT - sedan bar det vidare till en borgerlig efterfest på Nalen.

Både folkpartiet och kd gjorde usla valresultat.

Ändå var det glada miner på partiernas valvakor i natt.

Folkpartiet med 7,5 procent tappade mest av alla partier, hela 5,9 procentenheter ner jämfört med rekordvalet 2002. Av dem som övergivit fp har de flesta gått till moderaterna.

Men när folkpartiledaren gjorde entré på valvakan via marmortrappan på hotell Hilton hälsades han som en segrare.

Förra valet, menar Leijonborg, betydde det goda resultatet ingenting eftersom man fortfarande satt kvar i opposition.

"Mycket gladare"

- Jag är mycket gladare i kväll, sa han till de omkring 500 folkpartister som nyss mottagit Göran Perssons avgångsbesked med kraftigt jubel.

Hos kristdemokraterna hade många hoppats på en Hägglundeffekt med ett valresultat runt 9 procent som i förra valet. I stället tappade partiet 2,5 procentenheter och landade på 6,6 procent.

Historisk valvinst

Nervositeten över det skiftande valresultatet gjorde att Göran Hägglund blev två timmar försenad innan han anlände till valvakan. Men då gjorde han det under stort jubel.

- Det har känts under de sista dagarna som att vi har burits fram av en framgångsvåg. Möjligen hade jag trott att vi skulle nå ännu längre, men jag är väldigt nöjd, säger han.

Centerpartiet blev hastigt och lustigt Sveriges tredje största parti. Det var också det mål som Maud Olofsson och hennes närmaste medarbetare satt upp. 7,9 procent är 1,6 procentenheter bättre än i 2002 års val.

Maud Olofsson summerade den historiska valvinsten:

-Det är som jag sagt. Den som har roligast vinner. Vi hade roligast. Och vi vann.

Efter ett framträdande i SVT åkte alliansledarna vidare till gemensam efterfest på Nalen. Där hyllades de tillsammans på scenen och fick ta emot mängder av blommor i blått och orange.

-Det känns så himla bra! utbrast en glädjestrålande Maud Olofsson.

Irene Beertema