Här ökar (s) rejält

Socialdemokraterna segrade i Göteborg

NYHETER

Göran Johansson vågade kritisera Göran Persson offentligt.

Det gav socialdemokraterna segern i Göteborg.

Göran Johansson är Socialdemokraternas starke man i Göteborg.

Partiet ökar med nästan fyra procent i Göteborg. Framgången kan till stor del tillskrivas partiets frontfigur Göran Johansson, som vågade gå ut och kritisera sin egen partiordförande.

-Göran Johansson är väldigt populär. Och kritiken av Persson tror jag att deras väljare har uppskattat, säger Jan Hallberg, kommunalråd för moderaterna.

Själv tror Göran Johansson att framgången beror på partiets och vänsterblockets reformer.

-Vi har förändrat staden och gjort den modern. Göteborgarna har känt att deras stad har gått framåt och utvecklats. Men vi har fortfarande problem med arbetslösheten.

Maktskifte

I Stockholm blir det maktskifte. Där gjorde moderaterna dundersuccé och socialdemokraterna fiasko.

- Det är fantastiskt roligt och en enorm framgång! På nästan varannan stol i stadshuset kommer det att sitta en moderat. Samtidigt känner jag ett enormt ansvar över förtroendet att vända Stockholm åt rätt håll, säger moderaternas Kristina Axén Olin.

- Det är tråkigt. Socialt och ekonomiskt kommer det att bli en mycket mer segregerad stad, säger Annika Billström, socialdemokraternas avgående finansborgarråd.

I Malmö blir det fortsatt majoritet för vänsterblocket. Socialdemokraterna backar, men är fortfarande störst med nästan 38 procent av rösterna.

-Jag är nöjd. Vi får fortsätta med att föra vår politik tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet. Vi ska skapa fler jobb, bättre vård och skola, och fortsätta med att bekämpa brottsligheten, säger kommunalrådet Ilmar Reepalu (s).

I Malmös kommunalval blev sverigedemokraterna fjärde största parti med 7,5 procent av rösterna.

Tre mandat

Skånes landstingsval slutade med att vänsterblocket fick tre mandat fler än de borgerliga, sverigedemokraterna fick tio mandat.

I Västra Götalands landstingsval vann det borgerliga blocket knappt, med sjukvårdspartiet i en vågmästarroll.

Stockholms läns landsting blir borgerligt, efter en stor ökning för moderaterna.

Anders Munck