Klart det spelar roll!

De flesta unga väljarna engagerar sig i maktskiftet

Foto: Urban andersson
blir det någon skillnad? Två av tio tycker inte att det spelar någon roll vem som regerar - alla politiker är ändå av samma skrot och korn.
NYHETER

På Ungt vals forum haglar förslagen, jubelropen och besvikna stön. Två tredjedelar som röstade i Ungt vals nätfråga tycker att det självklart spelar roll vem som regerar Sverige, medan två av tio känner sig uppgivna: ”Alla politiker är av samma skrot och korn” säger de.

Experterna säger att unga väljare har mindre information om partipolitiken, de bestämmer sig senare för vad de ska rösta på och de röstar i lägre grad än andra. På den sista punkten brukar sifforna tala sitt tydliga språk.

Valdeltagandet bland förstagångsväljarna i årets val är inte uträknat ännu. Men på Ungt vals forum märks det att många engagerar sig. Skatter och jobb är det som diskuteras mest. Och maktskiftet.

”Slutet för demokratin”

”Det här är slutet för demokratin” hävdar vissa av debattörerna.

Andra är nöjda.

Signaturen hej_lilla_dej vill helst se Maud Olofsson som statsminister:: ”Varför ska Reinfeldt nödvändigtvis bli statsminister bara för att hans parti är störst? Reinfeldt låter ju precis som GP, hur roligt är det?”

Några är arga och rädda

”Jag blev så rädd för resultatet igår! Hur ska man kunna överleva som ung, arbetslös eller sjuk i detta land med moderaterna som ledare?” frågar sig skribenten Lilly_Lee.

Uppgivna

116 000 personer har också svarat på Ungt vals nätfråga ”Spelar det någon roll vilka som vinner riksdagsvalet?”

Självklart spelar det roll - tycker de allra flesta.

Men två av tio väljer ändå att svara: Nej det spelar ingen roll, alla politiker är ändå av samma skrot och korn.

Läs mer om riksdagsvalet

Karin Abrahamsson ([email protected])