Fick penis av hjärndöd 20-åring

Transplantationen lyckades - men mannen ville ta bort organet igen

NYHETER

Världens första penistransplantation har utförts i Kina.

Operationen lyckades - men läkarna tvingades avlägsna det nya organet igen.

– Det beror på svåra psykologiska problem för mottagaren och hans fru, säger läkaren doktor Hu.

Den 44-årige mannen förlorade större delen av sin penis i en olycka tidigare i år, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Efter olyckan hade mannen bara en stump kvar, och kunde varken kissa eller ha sex.

Föräldrarna godkände

– Hans livskvalitet påverkades kraftigt negativt, säger doktor Weilie Hu, kirurg vid Guangzhou general Hospital, där operationen utfördes.

Den 44-årige mannen fick sin 10 cemtimeter långa nya penis av en hjärndöd man i 20-årsåldern. Den yngre mannens föräldrar hade gett sitt godkännande.

Operationen tog 15 timmar och innbar ett stort framsteg för transplantationskirurgin, skriver The Guardian.

Två veckor senare tvingades läkarteamet avlägsna den nya penisen. Både mannen och hans fru hade haft svåra problem att acceptera den nya kroppsdelen.

”Inte så enkelt”

Den franske kirurgen Jean-Michel Dubernard, som tidigare i år utförde den första ansiktstransplantationen på en kvinna, säger till The Guardian att psykologiska faktorer spelar stor roll för många personer som tar emot donerade organ.

”Det är inte så enkelt att ständigt använda och se på en död persons händer, precis som det inte är enkelt att titta sig i spegeln och se en död persons ansikte”, skriver Dubernard i det kommande numret av tidningen European Urology.

Mia Carron