Reinfeldt i CNN: Vi är ett litet land

Stor internationell uppmärksamhet kring maktskiftet i Sverige

NYHETER

Fredrik Reinfeldt har bråda dagar just nu.

Bilda regering.

Bli intervjuad av CNN.

I kväll intervjuades Sveriges nye statsminister av CNN:s Becky Anderson. Där fick Reinfeldt frågan om vad det är hos alliansen som har lockat väljarna.

– Jag tror att väljarna värnar vår välfärdsmodell, vi har alltid haft en välfärdsmodell men det har bildats sprickor i den. Många står utanför arbetsmarknaden och vi behöver ett bättre skolsystem. Och väljarna anser helt enkelt att vi var bättre skickade att klara jobbet, svarade Reinfeldt på klockren engelska.

Från vaggan till graven

Sverige är i världen känt som ett land med ett ”cradle-to-grave welfare system”, det vill säga att samhället på olika sätt tar hand om oss från vaggan till graven.

– Vi har haft ett långt socialdemokratiskt styre i Sverige och vi har aldrig bråkat om att det ska finnas ett skattefinansierat välfärdssystem. Konflikten står istället kring valfrihet och att det är många som står utanför arbetsmarknaden och vad vi ska göra för att förändra det. Socialdemokraterna har varit mer fixerade vid att redovisa bra siffror än att presentera konkreta förslag på hur arbetslösheten skulle bekämpas.

”Vi är ett litet land”

Fredrik Reinfeldt fick också frågor om Sveriges roll i Europa.

– Alliansregeringen tror på EU och på att göra en skillnad i europeiska frågor. Vi är också ett litet land och tycker om att utverka inflytande i frågor som rör Europas.

Det svenska valet har rönt stor uppmärksamhet även i andra stora internationella medier. Sky, BBC, New York Times, Financial Times med flera har rapporterat om Reinfeldts historiska seger.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM