"Det verkar bli NEJ"

Axén Olin om trängselskatten: Vi följer folkviljan i hela regionen

Foto: Peter wixström
första striden "Jag har hela tiden tyckt att hela länet ska rösta och att alla ska räknas lika. Egentligen är det fler från länet som kör bil in och ut än stockholmarna själva", säger Kristina Axén Olin.
NYHETER

Stockholmarna röstade ja till trängselskatt - men kan bli överkörda av kranskommunerna.

- Det verkar bli nej, säger Kristina Axén Olin (m).

Foto: frida lenholm
Ett minne blott?

En klar majoritet av väljarna i Stockholm sa ja i folkomröstningen. Kanske förgäves.

Nu står det klart: de 14 kranskommunerna röstade alla nej.

- Vi har inte analyserat resultatet än. Men det har varit tydligt att vår utgångspunkt är att alla röster ska i samma korg. Vi följer folkviljan i hela regionen, säger Mikael Odenberg, gruppledare för moderaterna i riksdagen.

Det innebär att stockholmarna förlorar sitt eget val. Om man lägger ihop resultaten i hela regionen får man 52,5 procent för nej.

Motståndare

Samtidigt visar en rundringning som Svenska Dagbladet har gjort att elva borgerliga riksdagsledamöter tänker rösta som stockholmarna. Det skulle räcka för en majoritet tillsammans med vänsterblocket.

Kristina Axén Olins första strid blir nu att försöka få igenom en trängselskatt hon inte vill ha.

- Jag har lovat att jag ska respektera stadens folkomröstning och det kommer jag att göra, fastän jag hade önskat ett annat resultat. Jag kommer att göra en hemställan till regeringen, som avgör frågan, om att jag vill att de inför trängselskatt. Men alliansen har sagt att de ska lyssna på alla så det verkar bli nej, säger Axén Olin.

Tycker du att regeringen gör rätt i att lyssna på regionen och inte Stockholms stad?

- Jag har hela tiden tyckt att hela länet ska rösta och att alla ska räknas lika. Egentligen är det fler från länet som kör bil in och ut än stockholmarna själva.

"Odemokratiskt"

Det argumentet köper inte miljöpartiet.

- Att alla röster räknas lika är odemokratiskt. Alla är inte lika berörda. Det enda rimliga är att det är Stockholms stad som bestämmer om det som rör stadens trafik, luft och miljö. Det är kommunens ansvarsområde, säger Åsa Romson, gruppledare.

Jill Sjölund