Upplopp i Budapest – tv-huset brinner

Minst 50 skadade i den ungerska huvudstaden

Budapest stod under natten till tisdagen i lågor.
NYHETER

BUDAPEST

Demonstranter tände eld på Ungerns statliga televisions hus och trängde in i byggnaden när upplopp tog en våldsam vändning i huvudstaden Budapest.

Omkring 50 människor skadades, varav flera poliser.

Senare under natten till tisdagen rapporterades att tv-sändningarna brutits.

Tusentals människor var på marsch i huvudstaden på måndagen. De krävde landets premiärminister Ferenc Gyurcsanys avgång och nyval, sedan premiärministern beslagits med lögn under valet i våras.

Poliserna använde tårgas i när de förgäves försökte hålla en folkmassa stången utanför tv-huset. Poliserna måste till sist ge upp och dra sig tillbaka för att se på när en skara stormade in, rapporterade österrikiska nyhetsbyrån APA natten till tisdagen.

Människorna som trängde in i byggnaden föreföll inte vara på väg mot tv-studiorna. En del nöjde sig med att bryta upp varuautomater.

Brandmän hann släcka elden före intrånget i tv-huset . Också en mängd parkerade bilar utanför tv-huset stacks brand av demonstranter.

20 svårt skadade

Under sammandrabbningarna bombarderades polisen av tomma ölflaskor. Omkring 50 människor skadades i upploppen, varav ett tjugotal allvarligt enligt räddningstjänsten.

Högerextremister och fotbollshuliganer uppgavs vara med i sammanstötningarna med ordningsmakten.

En grupp demonstranter drog vidare mot minnesmärket över sovjetsoldater som befriade Budapest från Nazitysklands ockupation 1945. Monumentet har varit en nagel ögat på högerextremister sedan kommunistregimens fall 1989.

En del av monumentet skadades vid nattens angrepp, skrev APA.

Bakgrunden till upploppen är att Ferenc Gyurcsany anklagats för lögn i parlamentsvalet i våras. 10000 demonstranter samlades på måndagskvällen utanför parlamentet för att protestera mot honom.

Lovade sänkta skatter

Oppositionspartiet Fidesz uppgav att det ska bojkotta parlamentets möte på tisdagen. Fidesz hävdar att premiärminister Gyurcsany inför valet i våras lovat skattesänkningar. I stället genomförde hans regering stora skattehöjningar samtidigt som den sänkte bidrag.

En ljudinspelning som läckte ut i söndags blev startskottet för protestvågen.

– Vi ljög på morgnarna, vi ljög på kvällarna, sade Gyurcsany på bandet om valkampanjen.

Läs mer

TT