”Polisen stormar med tårgas”

Svensk och norrman mitt i kaoset i Budapest

NYHETER

Bilar står i lågor och bål brinner på gatorna i Budapest.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger svenske Anders Fabry till aftonbladet.se

Foto: privat
Anders Fabry.

Den kaotiska situationen i Budapest drabbar såväl boende i staden som turister.

Svensken Anders Fabry studerar på Handelshögskolan och bor centralt i staden. Han är bara en av många unga vuxna som valt att studera i Budapest. Han har bott i där det senaste året.

– Jag har aldrig sett något liknande. Mina föräldrar har ju också bott i Budapest och de har heller inte upplevt något som detta. De sitter hemma och tittar på ungerska tv-nyheter.

”Inte konstigt”

Enligt Anders Fabry är det inte konstigt att det utbrutit vilda upplopp i Budapest och i andra näraliggande städer. Inspelningen med premiärministerns uttalanden om väljarna upprörde hela landet.

– Bandet var startskottet för ett redan utbrett missnöje. Det var sättet som premiärministern talade om sitt folk och sitt land. Under den korta filmsekvensen lyckades han exempelvis svära 28 gånger.

Anders Fabry menar att missnöjet bland människorna i Budapest är utbrett, oavsett politiska åsikter.

– Det handlar om vallöften som inte blir uppfyllda. Det är inte som i Sverige när man pratar om höjningen av hyror och höjer typ två procent. Nu ska man höja priset på gasen med 40 procent. Nästan alla som bor i landet är fattiga utom en liten del som är jätterik.

Enligt Anders Fabry är fler demonstrationer att vänta.

– Det är samling igen klockan sju ikväll och på lördag kommer ett politiskt parti ha samling. Oroligheterna kommer säkert fortsätta hela veckan.

Ambassaden höjer beredskapen

Enligt den svenske ambassören Bengt Lundborg har det under morgonen lugnat ner sig i staden och han känner inte till några kommande planerade demonstrationer.

– Det är lugnt nu men vi har en ökad bevakning och beredskap på ambassaden. Efter vad jag vet har inga svenskar skadats i upploppen.

Under förmiddagen kommer ambassadens hemsida uppdateras med information för de som ska resa till Budapest eller av annan anledning känner oro över situationen.

– Normalt har vi ett stort antal turister här. Sedan är det ett 60-tal studenter här, mestadels sådana som studerar till läkare eller veterinärer.

25 000 demonstranter

Norrmanen Björn Utgård är på semester i Budapest och hälsar på vänner. Han berättar att folk har strömmat ut på gatorna för att demonstrera mot regeringen efter det att premiärministern Ferenc Gyurcsány har blivit avslöjad som en lögnare som fört folket bakom ljuset.

– Det är närmare 25 000 demonstranter på gatorna nu. Det är helt sinnessjukt mycket folk. Poliserna ska ha stormat flera stadsdelar med tårgas, sade Björn Utgård till den norska tidningen VG:s nätupplaga.

Enligt norrmanen har rasande demonstranter försökt bryta sig in i tv-huset som ligger ett par kvarter från parlamentet och stämningen är kaotisk.

– Det är helt klart folk som har skadats. Poliserna har använt gas, troligtvis tårgas som gör att folks ögon rinner. Poliserna slår ner de som står i vägen.

Demonstrationen urartade

Enligt Björn Utgård vad det från början en ganska lugn demonstration som sedan urartade.

– Det började som en ganska entusiastisk demonstration med ett par tusen personer.

Nära de våldsamma demonstrationerna bor norska studenter som nu uppmanats hålla sig inomhus. Den norska ambassaden har höjt beredskapen till följd av den dramatiska situationen. De har inte fått några uppgifter om skadade norrmän.

– Situationen är allvarlig. Vi ber därför studenterna att hålla sig inomhus så de inte blir involverade i demonstrationerna och sätter sig själva i fara, säger den norska ambassadören Bente Angel Hansen till VG:s nätupplaga.

Läs mer

Susanna Vidlund