Alliansens fem knepigaste frågor

Aftonbladets Lena Mellin: Det kan bli kris om jämställdheten

Foto: Björn Lindahl
NYHETER

Trängselskatten hamnar inom kort i den nya borgerliga regeringens knä.

Det blir den första av en rad knepiga frågor som alliansen tvingas hantera.

Den nya regering som tillträder om 17 dagar är inte unik. Men den är ovanlig. Inte sedan valet 1979 har Sverige letts av en borgerlig regering med stöd av en majoritet i riksdagen.

Den är ovanlig även på ett annat sätt. Aldrig tidigare har de fyra borgerliga partierna varit lika sammansvetsade som nu.

Den förra borgerliga regeringen, som leddes av Carl Bildt, kom till stånd sedan folkpartiet och moderaterna skrivit framtidsprogrammet, ”Ny start för Sverige”. Centern fick inte vara med. (Inte kristdemokraterna heller men de satt inte i riksdagen då.)

Dessutom regerade den på nåder av främlingsfientliga ny demokrati. En bräcklig konstruktion vars svagheter blev uppenbara då ekonomin brakade samman i världsdepressionens spår. Då tvingades regeringen ta hjälp av socialdemokraterna.

Allt det där slipper tillträdande statsministern Fredrik Reinfeldt. Han regerar med egen majoritet och partierna är redan överens om politiken under mandatperiodens första år. Han har inga problem med att lotsa förslagen genom riksdagen.

De kända grynnorna är alltså få. Men de finns.

Det mest uppenbara är trängselskatten i Stockholm. Lokalt är centern för skatten medan de andra partierna är emot.

Nu ska den heta potatisen avgöras av den nya regeringen. Och sedan av den nyvalda riksdagen.

På längre sikt är det lättare att peka ut de potentiella problemhärdarna:

1. Jobb, jobb, jobb. Alliansens främsta vallöfte är fler jobb. Genom sänkta arbetsgivaravgifter och stimulanser till företagen ska arbetslösheten minska och jobben bli fler.

Om högst två år måste den märkas i statistiken. Annars hotar en svekdebatt.

2. A-kassan. Alliansen vill göra det betydligt dyrare att vara med A-kassan. När den utgiften blir verklig, och inte bara politikersnack, kommer folk att bli förbannade.

3. Förväntningarna. Förändring, trumpetade alliansen. Och många höll med, efter tolv år med socialdemokraterna var det dags för något nytt.

Det får inte dröja alltför länge innan förväntningarna infrias. Annars kan väljarna bli besvikna.

4. Jämställdhet. I framför allt folkpartiet finns en radikal falang som inte tillåter förslag som tummar på jämställdheten. Det är en potentiell krishärd.

5. Miljön. Partierna är överens om miljömålen. Men hur eniga är de om att förbjuda fosfat i diskmedel? Centern kan bli en grön nagel i ögat på de andra partierna.

Om 1 459 dagar är det val igen. Till dess kan vad som helst hända.

Tre frågor som fått tidigare borgerliga regeringar på fall

Lena Mellin